Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

У свету је коронавирусом заражено више од 3,7 милиона људи, а од последица инфекције преминуло је више од 259 хиљада особа. Од ковида 19 опоравило се око 1,2 милиона људи. У Русији 166 хиљада заражених. Председник Путин изјавио је да не треба журити са укидањем ограничавајућих мера уведених због пандемије вируса корона, јер би тако нешто могло да се „обије о главу“ целој земљи. Расте број оболелих и преминулих и у Мексику и Бразилу.

Путин: Не журити са укидањем мера, може нам се обити о главу;

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да не треба журити са укидањем ограничавајућих мера уведених због пандемије вируса корона, јер би тако нешто могло да се „обије о главу“ целој земљи.

Како је рекао, одлуку о укидању мера могуће је доносити искључиво уз сагласност струке.

Он је навео и да се ситуација са корона вирусом разликује од региона до региона, због чега је негде потребно оставити жестоке мере на снази, док би у другим те мере могле бити и блаже.

„Било каква журба по питању укидања мера могла би нам се обити о главу, не смемо пребрзо доносити такве одлуке“, истакао је Путин на почетку састанка са губернаторима Руске Федерације.

Он је такође рекао и да је одговорност шефова региона Руске Федерације, као и представника Владе Русије изузетно висока.

Додао је и да је у сталном контакту са премијером Русије Михаилом Мишустином, који је оболео од вируса короне, те је додао да је његово здравствено стање стабилно и да се полако опоравља.

Русија се у три фазе опрашта од мера против короне:

Ограничавајуће мере које су уведене због ширења вируса корона могу почети да се укидају у три фазе, саопштила је шефица руске службе за надзор „Роспотребнадзор“ Ана Попова на састанку са председником Владимиром Путином.

Прва фаза предвиђа могућност бављења спортом на улици, шетњу са децом. Мали објекти у сфери трговине и услуга такође могу почети са радом.

Након тога ће бити дозвољена шетња и наставак рада образовних установа и трговинских центара.

Трећа фаза подразумева отварање паркова и тргова. Притом ће бити обавезно поштовање социјалне дистанце у све три фазе.

Попова је саопштила да ће се приликом укидања ограничења водити рачуна о следећим показатељима: темпу раста броја инфицираних, слободном фонду кревета за хоспитализацију оболелих, као и о броју тестирања, како би се видело колико брзо се шири инфекција у неком од региона.

Пред Италијанима је пет сценарија, од три стрепе:

Кретање ситуације у Милану у Фази 2 биће једна врста теста за остатак Италије. Ако би се драматична ситуација са коронавирусом која се десила Ломбардији, догодила и њеном главном, тромилионском граду, Милану (до сада се то није догодило), економска штета за читаву земљу била би огромна.

У Милану се покренуло 104.000 трговинских и производних активности и почело је да циркулише 339.000 људи. Дакле, са Фазом 2 отворено је 90 одсто фирми.

Платформа Open Innovation и регион Ломбардија сматрају, према истраживањима, да ће 30 одсто људи радити од куће, 20 одсто ће користити јавни саобраћај, а 80 одсто своја кола или бицикле.

Што се градског саобраћаја тиче, седам од десет особа не би требало да користи ни возове ни метро, јер иначе не би било могуће држати дистанцу.

Триста особа контролише улазак у метро, уведено је нових 1.000 тротинета и бицикала, тако да се њихов укупан број попео на 10.000.

У зони Ц, у којој се плаћао улазак колима, сада се не плаћа, као ни паркинг.

Шта би могло да се деси 

Експерти који сарађују са владом и регионима предвидели су пет могућих сценарија. Да би видели који ће се остварити, потребно је посматрати ситуацију од 4. маја до 30. јуна.

Први сценарио – идеалан: еволуција вируса ће ићи силазном линијом тако да ће се наредне две недеље бројати 166 новозаражених, да би почетком јуна тај број спао на 76.

Други сценарио – уколико би ситуација остала стабилна, а то значи да би број случајева био око 280 на дан, тиме би се сматрало да је ситуација под контролом.

Трећи сценарио подразумева да ће се број заражених повећати и прећи 359. У том случају би се упалио аларм јер би то значило да би 18. маја имали више од 5.000 позитивних у односу на данас, а то би постало више од 12.000 првог јуна и здравство би полако кренуло да трпи. Тај број је одређен и као број због кога би се у Италији вратио карантин.

Четврти сценарио са 457 заражених и пети сценарио са 578 случајева дневно у року од две недеље означени су као катастрофални сценарији.

Хубеј више од месец дана без новог случаја:

У Кини су пријављена два нова случаја коронавируса, док провинција Хубеј, некадашње жариште епидемије, бележи 32. дан без новог случаја ове заразе, објавила је Синхуа.

То се сматра највећим достигнућем у кинеској борби против Ковида 19, док земља ублажава рестрикције и полако се враћа нормалном животу, преноси Би-Би-Си.

У Африци потврђен 49.121 случај новог корна вируса:

Број потврђених случајева корона вируса у афричким земљама достигао је 49.121, са новооткривених 2.574 случаја у протекла 24 сата, док је 1.956 људи умрло, објавила је данас Регионална канцеларија Светске здравствене организације за Африку.

Највећи број заражених (7.572) забележен је у Јужној Африци, а 148 људи је умрло.

Главни амерички епидемиолог: Човек није умешао прсте у настанак ковида 19:

Доступни научни подаци о ковиду 19 указују на то да је вирус мутирао у природи без икакве умешаности човека, рекао је главни амерички стручњак за заразне болести Ентони Фаучи у интервјуу за „Нешенел џиографик“.

Према речима Фаучија, вирус је раније могао заразити само слепе мишеве, али је касније еволуирао. Доступни научни подаци врло убедљиво говоре у прилог томе да се зараза није могла контролисати вештачки или намерно, истакао је стручњак.

„Све што је везано за постепену еволуцију, јасно сведочи о томе да се овај вирус развио у природи, а затим превазишао праг међу врстама“, рекао је Фаучи и додао да се ради о „природним мутацијама“.

Амерички лекар није подржао верзију да су научници из Кине открили вирус у природи и донели узорке у лабораторију, а да се зараза касније проширила из тог објекта због неке грешке. Фаучи је констатовао да чак не сматра да је потребно озбиљно разматрати такву могућност. Он је истовремено истакао да је забринут, јер би се на јесен и зиму у САД могао појавити нови талас вируса корона.

„Мислим да не постоји шанса да вирус просто нестане. Он ће и даље бити присутан и поново ће се проширити, уколико то допустимо“, упозорио је лекар.

Подсетимо, амерички државни секретар Мајк Помпео објавио је 3. маја да је вирус корона настао вештачким путем. Како је рекао, Вашингтон поседује доказе да се вирус наводно почео ширити из лабораторије у кинеском Вухану. Кинеска страна је више пута изјављивала да су такве верзије неосноване.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here