Mesto za reklamu

01.01.2022.

Славило се ноћас широм Србије у домовима, ресторанима, али и на трговима. Ноћ када смо у старој години оставили све оне тешке ствари, а у нову ушли са још већим очекивања обележио је и спектакуларни ватромет на Савској променади. Све је било као некада, све је било сјајно, када не бисмо знали да смо у ванредном стању пандемије, које није официјелно проглашено, али ништа није учињено да се заштите одговорни грађани који поштују прописе и када су Београд и Србија град, односно држава које су организовали масовно окупљање људи, као нигде у свету. Медицинска струка жали што се то догодило, јер ће се последице тек сагледати, а ми молимо да их не буде.  

Велики ватромет тачно у поноћ обасјао је Београд на води. Према процени полиције, ту је било преко 20.000 грађана. Највише младих, али и оних који су традиционално дошли из региона и иностранства у Београд само како би прославили новогодишњу ноћ.

Велики број полицајаца и на копну и на реци био је ангажован како би све прошло без инцидената.

Док је ватромет још парао небо изнад Београда, на свет су у првим минутима дошле бебе у неколико породилишта.

Весело је било и испред Народне скупштине, где је велики број грађана дочекао Нову годину уз концерте, али и само најлепше жеље. Присуствовало је више десетина хиљада грађана.

Нишлије су традиционално Нову годину чекали у кафанама. А они који су се одлучили за дочек на отвореном, могли су уживати у концерту Зорице Брунцлик.

Нови Сад је био посебно осветљен у част Николе Тесле, првог почасног грађанина овог града. Српска Атина у поноћ је постала Европска престоница културе.

Нову Годину у Врњачкој Бањи дочекало је више од 20.000 људи. Ове године, први пут после 16 година, новогодишњи дочек организован је на отвореном. Сви присутни уживали су уз познате песме “Рибље чорбе”.

На Златибору је по проценама у новогодишњој ноћи било више од 50.000 људи. Највећа журка на отвореном, традиционални дочек на Краљевом тргу крај језера, окупила је хиљаде људи који су новогодишњу ноћ провели уз песму Весне Змијанац и Алена Исламовића, као и трубачки оркестар Дејана Јевђића.

После две године паузе, у Крагујевцу је организован дочек Нове године на Ђачком тргу. У добром о расположењу и музику нишког “Кербера”  и ватромет, Крагујевчани су испратили стару и ушли у 2022.

На Косову и Метохији нова година дочекана је у породичној атмосфери. Угоститељски објекти радили су до 23 часа, а од поноћи је због епидемије био полицијски час.

У Грачаници млади су у локалима славили долазак 2022. године. У северном делу Косовске Митровице у поноћ приређен је ватромет.

А новогодишњу ноћ, на тргу ослобођења у Пожаревцу, грађани су уз кувано вино и ракију, прославили уживајући у концерту групе “Неверне бебе”.

*****

Наравно, на свим новогодишњим догађајима широм Србије, а посебно у Београду, јер су организованом дочеку присуствовале десетина и десетине хиљада грађана Србије и оних из иностранства, нигде и готово нико није носио маске. Прописи очито нису поштовани, па нису помогли ни апели озбиљних лекара да је свако масовно окупљање веома опасно због опасности ширења вируса, па у овом месецу можемо очекивати последице таквог понашања, због чега ће многи завршити у болници, а неки изгубити и живот.  

*****

Велики број интервенција службе Хитне помоћи у Београду

У београдској служби Хитне помоћи кажу да су лекари помагали онима који су претерали и у храни и у пићу. Скоро 300 интервенција за 24 сата, од тога 136 само током новогодишње ноћи. Међу њима је било и много малолетника. Било је и туча. Трагичних исхода није било, али су две биле тешке трауме.

Од 136 позива, 49 се односи на позиве на јавном месту. Издвајамо једну тешку трауму – прелом базе лобање, три убода ножем и пад са висине код малолетне особе”, каже дежурни у Хитној помоћи. Од позива за интервенцију на јавном месту, било је огромног броја позива због алкохолисаности, веома често малолетних особа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here