Mesto za reklamu
  1. 04.2019.

У Лозници је постављен камен темељац за фабрику аутомобилских делова “Минт”, а председник Александар Вучић оценио је да је реч о прекретници у развоју тог града. Изразио је наду да ће “Фолксваген” имати у виду да је у Србији све већи број произвођача ауто-делова када буде одлучивао где ће градити своју нову фабрику.

Александар Вучић је истакао да је “Минт” истовремено од кључног значаја за развој и опстанак Лознице, Јадра и Подриња.

“Проблем болнице у Лозници добрим делом решен”

Вучић је рекао да је најтеже наћи новац за болницу у Лозници, али да је и тај проблем добрим делом решен и да верује да ће грађани у Јадру и Подрињу бити задовољни.

Указао је да ће болница, чија је изградња стала 1987. године, поново да се гради.

“Тридесет година морали смо да сачекамо да градимо оно што смо некада почели, мислили да ћемо лагано и брзо да окончамо. Управо зато је ова фабрика од огромног значаја”, истакао је Вучић.

“Овде смо у претходних 30 година само остајали без највећих фабрика које су уништаване и разаране. Први пут да доводимо нове инвеститоре и градимо нову будућност Лознице. Волео то неко да призна или не – то је стварност, то је тачно”, истакао је Вучић.

Подсетио је да је држава до сада већ дала 6,2 милиона евра за разне инфраструктурне пројекте у Лозници.

Пренео је да ће кинески власници у фабрику у Лозници, у две фазе, уложити укупно 100 милиона евра, да ће имати укупно 1.000 запослених, а да ће производити алуминијумске делове за разне произвођаче аутомобила.

“Надам се да ће ‘Фолсквагену’ нешто значити да се све већи број делова производи у Србији. Верујем да ће то умети да цене приликом доношења одлуке где своју фабрику да подигну”, рекао је председник.

Захвалио је амбасадорки Кине са којом је пре четири дана већ једном постављао камен темељац за једну кинеску фабрику, у Зрењанину, и изразио наду да ће заједно отварати још много фабрика у Србији.

Указао је да ће држати за реч шефа компаније “Минт”, који му је успут, када су разговарали, рекао да намерава да направи и мали хотел у Лозници за себе и своје људе.

“Питао сам колики хотел ће то бити, а рекао је да ће имати сто и нешто соба. Види да таква два ‘мала хотела’ направиш тамо, рекао сам му”, пренео је Вучић.

Навео је да се и данас могло видети колико су Кинези озбиљан и дисциплинован народ, само у чињеници колико се окупило око шефа “Минта” да би послали поруку Србији, иако је нама много важнија та фабрика.

Вучић је рекао и да се још тражи технологија да се литијум извуче од осталих 26 минерала, али и додао да су Кинези већ ушли у одређене преговоре и да верује да ће од тога направити најбољи посао.

“Онда ћемо их молити да у Крупњу, Лозници или Љубовији направе погон за електричне аутомобиле, аутобусе и возила и да их још задржимо у нашој земљи”, рекао је Вучић.

Захвалио је инвеститорима што су изабрали да инвестирају у Србији, подсетивши да је држава инсистирала да то буде у Лозници или Краљеву, јер су то два града са највећим бројем незапослених људи.

Поручио им је да ће у држави увек имати помоћ и замолио их да размисле о новим улагањима, те додао да ће се радити на изградњи нових путева у том делу Србије.

Власник компаније “Минт” Чин Рон Хуа поручио је видео-линком из Кине да је Србија земља са великим потенцијалом.

“Можемо рећи да је одлука о инвестирању у потпуности тачна, постигли смо консензус да ће Србија и Лозница бити најзначајнија земља и град у Европи за ‘Минт групу’ након што је господин Вонг извео пословне анализе о свим земљама Источне Европе”, рекао је Чин Рон Ху.

Амбасадорка Републике Кине у Србији Чен Бо истиче да су Кина и Србија добри пријатељи, добри партнери на путу заједничке иницијативе ‘Појас и пут’ која је донела опипљиву развојну корист наше две земље.

Нова радна места нада су за град у коме посао чека више од 9.000 становника, у три суседне општине још 14.000.

“Постављање камена темељца овде за Лозницу представља историјски тренутак пре свега због ових младих људи који ће моћи остану у свом граду и земљи да живе и раде”, нагласио је Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

Привредни раст око 4,4 одсто, суфицит четврту годину заредом 

Вучић је рекао да је привредни раст Србије сада око 4,4 одсто, да су ММФ и Светска банка задовољни оним што Србија чини и додао да наша земља, први пут у историји, има четврту годину заредом суфицит у буџету.

“Сачекаћемо коначну процену, али мислимо да је раст 4,4 или 4,3 одсто. Задовољни су Светска банка и ММФ оним што ради Србија. Једна смо од ретких земаља која четврту годину заредом има суфицит у буџету. То никад није било осим када су биле неке велике приватизације”, рекао је Вучић новинарима у Лозници поводом најновије процене Светске банке. Напоменуо је да Србија никада раније није имала суфицит дуже од две године.

“Ово је доказ озбиљног и одговорног понашања према јавним финансијама. Видећемо на којем ћемо месту бити ове године на Дуинг бизнис листи. Били смо 48. и надам се да ћемо напредовати бар 10 места”, рекао је Вучић.

Како је рекао, кад хоћете да се “тркате” за “Фолксваген” са неким моћнијим земљама, онда морате драматично да повећавате економске перформансе да бисте уопште учествовали у утакмици.

Додаје да су грађани у Србији нестрпљиви, да све желе данас или јуче, али да је потребно време. “Али, ствари иду у добром смеру”, закључио је председник.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here