Mesto za reklamu
  1. 03.2020.

У Новом Саду положен је камен темељац за изградњу швајцарске фабрике чоколаде Бари Калебо. Ова компанија је највећи појединачни прерађивач какаоа на свету, са седиштем у Цириху, а планирано је да укупан обим инвестиције током петогодишњег периода достигне 50 милиона евра.

Антоан де Сен Арфик, главни извршни директор Бари Калебо групе навео је да ће то бити највећа фабрика коју граде у свету у овом тренутку.

“Ово је највећа инвестиција компаније у последњих десет година. И ово је највећа фабрика коју градимо у свету у овом тренутку”, навео је Сен Арфик.

Александар Вучић је поручио да ће фабрика чоколаде Бари Калебо у Новом Саду, бити највећа фабрика чоколаде у овом делу Европе, да ће значити много за српску прерађивачку и прехрамбену индустрију, јер ће највећи број сировина набављати са територије наше земље.

“Неко би рекао, што су се скупили оволико и држе говоре за само 100 радних места. То је важно, јер то је 100 породица које ће много лакше да живе, а плате ће за инжењере и технологе бити на европском нивоу, а много изнад српког просека”, рекао је Вучић.

Додао је да се нада да ће у јуну и јулу почети изградња и академије чоколаде на истом плацу, што би значило додатни ангажман наших људи, факултета, Универзитета у Новом Саду.

“То значи да ћемо имати велику супстуцију увоза и драстично повећан извоз, што ће допринети даљој стабилизацији јавних финансија и економије Србије”, рекао је председник.

Указао је да се претходних година гледало да нам било ко дође у земљу, и то су углавном били “радно-интензивни послови”, док је данас, пре свега реч о “капитално- интензивним” и пројектима највише технологије и технолошке снаге.

“И, зато сам посебно срећан што је ова компанија изабрала Нови Сад. Ово је пета велика инвестиција у Новом Саду”, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић је након полагања камена темељца од руководства фабрике добио торту за свој педесети рођендан.

Ово је огромна ствар за Србију, нагласио је Вучић и најавио да ће сутра бити положен и камен темељац за изградњу фабрике и развојног центра немачке компаније “Бросе” у Панчеву.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here