Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Влада Републике Србије потписала је уговоре са водећим светским институтом за геномику BGI из Кине, за набавку две лабораторије најсавременије технологије, медицинске опреме и тестова, у циљу јачања борбе Србије против новог коронавируса.

Свечаност потписивања уговора одржана је пре подне у Палати Србија, где је господин Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, потписао споразуме у име Владе Републике Србије, у присуству Ане Брнабић, председнице Владе, Чен Бо, амбасадорке Народне Републике Кине у Србији, и других гостију.

Споразум предвиђа набавку две лабораторије укупног капацитета 3.000 тестова дневно, што је троструко више од тренутних могућности тестирања на коронавирус у Србији. Такође укључује и сву потребну пратећу опрему, тестове, као и комплете за узимање брисева. Компанија BGI изградила је више десетина оваквих лабораторија широм Кине, од којих је прва изграђена у Вухану, у самом центру епидемије у Кини. То се показало као један од кључних корака у кинеској стратегији борбе – и касније победе – против новог коронавируса.

Долазак опреме и стручњака који ће обучавати наше медицинско особље и постављати лабораторије очекује се почетком наредне недеље. Једна од лабораторија биће отворена половином априла у оквиру Клиничког центра Србије у Београду, а друга се гради у Нишу и за њен завршетак биће потребно око месец и по дана.

Добијене су и великодушне донације из Кине од стране Mammoth Foundation, Tencent и оснивача BGI. Једнако је значајна и донација кинеске компаније Zijin Bor Copper Serbia, која је несебично помогла Влади Републике Србије у овом тренутку пандемије.

Брнабић је, након потписивања уговора о донацији, истакла да је то изузетно важна донација, али и само део свеукупне подршке и помоћи те земље Србији – у технологији, заштитној опреми, респираторима и знању, без којих не бисмо могли да се боримо против болести COVID-19.

Ово је још једна цигла у кући челичног пријатељства. Радујем се дану када ћемо моћи да угостимо председника Кине у Србији и на прави начин, како знамо, да захвалимо и одамо почаст нашем пријатељству, поручила је она.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here