Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Председник Републике Александар Вучић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и чланови Владе присуствовали су вечерас свечаној академији поводом прославе 70-годишњице оснивања Народне Републике Кине, која је одржана у Центру „Сава“.

   Вучић је у обраћању званицама у оквиру свечане церемоније истакао да Кина нема поузданијег партнера и искренијег пријатеља од Србије.

Вучић је рекао да многи оптужују Србију да је постала највећи пријатељ Кине у Европи, и нагласио да је, то што је за њих оптужба, за нас хвалоспев, јер планирамо да будемо такви и у будућности.

Председник је рекао да је поносан на то што је Србија значајна карика у имплементацији пројекта „Један појас, један пут“.

Он је пренео да број кинеских туриста расте из године у годину, а да је у првих седам месеци ове године забележено 73.559 долазака у Србију, те да се очекује да значајно буде премашен број из 2018. године.

Мој одговор њима је ”добродошли у своју Србију”. Због те чињенице имамо заједничке патроле у Београду са кинеским полицајцима. Као што сте приметили, никоме у Београду и Србији то није засметало ниједног секунда, а разлог за тако нешто је што грађани Србије воле Кинезе, што смо увек били заједно, што сте били са нама и када је било тешко, а не само када је било лако, поручио је Вучић.

Он је рекао да данас Србију неки критикују и хвале, али свакако је препознају по пријатељству са Кином.

Ми смо поносни на то, као и на наш европски пут, наше пријатељство са Русијом и многим другим земљама света, нагласио је председник Србије.

Он је подсетио на то да је Кина у тешким тренуцима, несрећним за Србију, увек била принципијелни и истрајни партнер.

Јуначки, страдални гест службеника Амбасаде Кине током сукоба са НАТО да остану у Србији, никада нећемо заборавити, поручио је Вучић и поновио да је Србија захвална Кини на подршци територијалној целовитости наше земље и решавању косовског питања, те да Кина може да рачуна на подршку Србије у суочавању са сличним пошастима.

Он је посебно истакао улогу председника Кине Си Ђинпинга у развоју Кине, остварењу огромних економских успеха, успешној борби против сиромаштва, и даљем отварању према свету, а посебно због иницијативе „Један појас, један пут“; који према њему не треба да доноси само развој Кинезима, већ срећу свим народима на том путу.

Поносни смо на то што смо део те иницијативе, нагласио је Вучић и рекао да је било много оних који су допринели развоју односа Србије и Кине, посебно изразивши захвалност бившем председнику Србије Томиславу Николићу, за којег је рекао да је поставио темељ те сарадње.

Вучић је истакао да је Пупинов мост у Београду први кинески мост у Европи, да су кинески партнери радили на изграђеној деоници ауто-пута “Милош Велики”, да је пројекат модернизације железничке пруге Београд–Будимпешта у пуном јеку, а да ће кинески пријатељи радити још нових километара путева и пруга.

Такође, он је набројао значајне кинеске инвестиције у Србији – Зиђин у Бору, Шангдонг Линглонг у Зрењанину, Минт Аутомотив у Лозници, Меиту у Обреновцу, а међу свим улагањима посебно је издвојио ХБИС, кинеску компанију која је преузела смедеревску Железару, пре свега захваљујући председнику Си Ђинпингу.

Никада то нећемо заборавити, ХБИС је у Смедереву буквално спасио Железару и радна места 5.000 људи, подвукао је Вучић.

Он је додао и да Кинеска банка послује у Србији, а да се Србија промовише на кинеској платформи Алибаба.

Преговарамо и очекујемо долазак великих кинеских компанија у Србију, у различитим областима – енергетике, индустрије, савремених иновативних технологија, вештачке интелигенције, навео је председник Србије.

Вучић је истакао да је поносан на то што су односи стратешког партнерства двеју земаља на највишем нивоу у историји, а челично пријатељство основа за даље обогаћивање сарадње.

Вучић је истакао да изванредни политички контакти двеју земаља доприносе међусобном разумевању и подршци у питањима од државног и националног интереса.

Вучић је подсетио на то да је Си Ђинпинг посетио Србију 2016. године, што је било од кључног значаја, јер је посета дала нови имплус за повећање квалитета односа двеју земаља.

Ту врсту посете, како је истакао, ретко можете да заборавите, а Си је урадио нешто посебно – лично је обећао да ће да помогне у решавању проблема Железаре, која је ”узимала” 12 милиона долара сваког месеца. Нико није знао шта са њом да уради, а Си је знао.

Председник Србије је нагласио да је смедеревска Железара данас најуспешнија фабрика и највећи српски извозник у 2019. години.

   Амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо истакла је да је чврсто уверена да ће под вод вођством кинеског и српског председника, Си Ђинпинга и Александра Вучића, кинески и српски народ још чвршће бити уједињени, помагати један другом и постизати свеобухватно стратешко партнерство Србије и Кине вишег квалитета.

Бо је подсетила на то да је само пет дана након оснивања Народне Републике Кине, нова Кина из Београда добила званично признање.

Током ових 70 година, без обзира на промене у домаћем и међународном окружењу, Србија је увек подржавала политику Кине, истакла је она и додала да ће кинески народ вечно памтити ту подршку.

Амбасадорка је подсетила на то да је Кина 1998. године претрпела страшне поплаве, а 2008. године велики земљотрес и истакла да је, упркос огромним економским тешкоћама, српски народ пружио материјалну помоћ Кини.

Следећи иницијативу “Појас и пут”, како је оценила, отпочела је нова ера односа Кине и Србије.

Заједничким напорима изградили смо мост Земун–Борча, заједно спасили нашу ”Железару Смедерево”, отворили ауто-пут ”Милош Велики”, указала је Бо.

Она је рекла да ће Народна Република Кина дочекати 70. јубилеј свог оснивања 1. октобра ове године, и додала да је то кратак период у више хиљада година дугој историји Кине.

Према њеним речима, то је изузетних седамдесет година током којих је Кина постигла сјајан развојни успех и снажно допринела светском миру и развоју, тако да је Кина од једне сиромашне земље напредовала до друге највеће светске економије.

Амбасадорка Кине је истакла да кинески народ, под руководством председника Си Ђинпинга, напредује са уверењем у своју лепшу будућност и да ће развој Кине донети благостању целог света.

Након завршетка званичног обраћања одржан је мешовити концерт кинеског оркестра и Народног ансамбла „Коло“. Свечаност је окончана великим ватрометом испред Центра „Сава“.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here