Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Заменица директора Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је Кризни штаб донео препоруку за све родитеље чија су деца путовала да 10 дана од момента уласка у земљу проведу у кућној изолацији и да похађају наставу онлајн у том временском периоду.

Кисић Тепавчевић је, након седнице Кризног штаба, објаснила да је ово додатна врста предострожности којом се апелује на родитеље да своју децу задрже у кући, не само да их не шаљу у школу, него да она не излазе нигде из куће у том временском периоду јер су потенцијални носиоци инфекције.

У школи су, како је додала, такође направљене стриктне препоруке које треба да се поштују, што ће вероватноћу преношења вируса свести на минимум.

Према њеној оцени, нема никаквог разлога за страх, имајући у виду да почиње школска година и да смо спремни за све облике наставе – од потпуно онлајн приступа до наставе у школским клупама.

Најбоље решење је сигурно настава у школским клупама, све остало су компромисна решења у зависности од епидемиолошке ситуације, а знамо колко је важна и социјализација. Ово је један специфичан полазак у школу и пратиће се ситуација на дневном нивоу, као и изостанци, указала је она.

У складу са тим кориговаће се мере, са циљем да повратак деце у школе буде безбедан, нагласила је Кисић Тепавчевић и поручила да ће се учинити све да се ризик преношења заразе сведе на минимум.

Она је поновила да ублажавање мера које ће уследити у наредном периоду, уколико се опадајући тренд заразе буде наставио, не значи да грађани треба да се опусте, већ да учинимо све да коронавирус што пре нестане из наше популације.

Кризни штаб све мере доноси у односу на актуелну епидемиолошку ситуацију, подвукла је заменица директора и додала да се епидемиолошка ситуација прати на дневном нивоу и по потреби ће се све мере кориговати.

Када смо анализирали ранг земаља по учесталости обољевања у претходне две недеље, наша земља је у доњој половини када је у питању учесталост и налази се у домену земаља са повољном епидемиолошком ситуацијом, указала је Кисић Тепавчевић.

Она је истакла да се увођење обавезног ПЦР теста у претходном временском периоду показало као исправна мера јер већина тих земаља има двоструко већу учесталост обољевања од коронавируса у односу на Србију.

Кисић Тепавчевић је пренела да још није донет предлог мере изолације за оне који се враћају из иностранства, али да се то може променити, уз напомену да није ревидирана листа земаља што се ПЦР тестирања тиче.

Такође, она је саопштила да је Кризни штаб одлучио да је максимално дозвољени број особа на јавним окупљањима у отвореном и затвореном простору повећан са 10 на 30 особа.

Донета је и одлука да се рад угоститељских објеката који имају башту продужава до 01.00 час после поноћи, док се рад трговинских објеката продужава до 23 часа, прецизирала је Кисић Тепавчевић.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here