1. 08. 2019.

У понедељак ће на Факултету политичких наука бити одржан нови, трећи састанак представника власти и опозије. Тема је нова – медији, а и правила ће бити нешто другачија.

Извршни директор Цесида Бојан Клачар каже за РТС да ће уводни део састанка, на којем ће између осталог Цесиц изнети препорукаме за унапређење приступа медијима током кампање, бити отворен за јавност.

Након састанка, представници странака моћи ће да изнесу виђење.

“Састанак ће бити важан јер је тема при врху опозиционе листе захтева. Можемо очекивати занимљив разговор. Надамо се да ћемо добити конкретан, фокусиран разговор о стварима које можемо да променимо до избора”, рекао је извршни директор Цесида.

Објашњава да кад је састанак без медија, људи разговарају између себе, обраћају се једни другима или организацијама које су дале препоруке.

Постоји, каже Клачар, усмереност и фокусираност на тему разговору.

Кад прате медији, додаје, представници странака комуницирају директно са бирачима. То је, наводи, природно јер је реч о састанку политичара.

“Састанци фокусирани”

Извршни директор Цесида сматра да ће састанак у понедељак бити најфокусиранији од свих.

“Медији су суштински важна тема, поготово за опозицију. Састанак прошли пут је био конкретан, није било излета већ се разговарало само о финансирању кампање”, каже Клачар.

Извршни директор Цесида указује да су један од највећих проблема бирачки спискови, који нису ажурирани. Због тога је, каже, део опозиционих бирача изгубио поверење.

“Наш задатак, и власти и опозиције и цивилног друштва, је да до следећих избора подигнемо поверење у бирачки списак. Он није идеалан у овом моменту, али је у релативно пристојном стању. Кључна ствар је да се ураде активности да се подигне поверење, изврши додатно ажурирање али и нека врста кампање која би указала и нама као грађанима шта треба да урадимо да бирачки списак буде што бољи”, истиче Клачар.

Одговарајући на питање шта састанцима може да се постигне, Клачар указује да су састанци усмерени на то да буду што практичнији, а не да се говори о системским изменама изборних закона.

“Састанци су фокусирани и конкретни, отварају се ургнетна питања која могу да буду решена. Системске ствари јесу тема, али су дугорочна и не могу да буду решена до избора. Те ствари могу да се реше ако власт након избора буде решена да приђе тим изменама”, напомиње Клачар.

Клачар о евентуалном бојкоту избора

Извршни директор Цесида наводи да је бојкот крупна одлука. “Јасно је да није донета у овом моменту и тешко да ће бити донета са потпуним консензусом”.

Вероватно ће, каже, опозиција дуго да вага одлуку која неће бити донета док трају разговори.

“Из угла некога ко са стране прати све, за опозицију је најбоље да што пре донесу одлуку. Извесно је да су неке странке у Савезу за Србију за бојкот, а посебно је занимљива ситуација са странкама из опозиције које нису у Савезу”, каже Клачар.

Сматра да ће бојкот избора сасвим сигурно бити тема разговора и опозиције и председника Вучића са известиоцем ЕП Дејвидом Макалистером који ускоро стиже у Београд.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here