Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Прошле су 24 године откако су Лика, Кордун, Банија и Северна Далмација испражњени од људи. Хрватска војска је тог августа 1995. ушла у Книн, а ка Србији и Републици Српској у најдужој колони протераних после Другог светског рата кренуло је 220.000 људи. Екипа РТС-а и овог августа била је у Северној Далмацији, где је снимала славље Хрвата и тугу Срба.

Трећи август 2019. Книн. Мање од минут боравка у том граду довољно је да се врате слике из 1995, јер га Хрвати сматрају симболом слободе. Све изгледа другачије у околини Книна, где су Срби раније били апсолутна већина.

У селу Марковцу парастос за страдале и прогнане у “Олуји”. Регистарске ознаке из Србије знак су да се многи Срби враћају, али само на одмор. Не случајно, баш у време када су пре четврт века напуштали ове крајеве.

“За дом спремни”

У дану када су обележавали годишњицу хрватски званичници нису помињали српске жртве, али се у Книну и ове године чуо повик “За дом спремни”.

Иако је ранијих година знала да код споменика “Олуја 95” изрази жаљење за жртвама са обе стране, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић се ове године ограничила на једну.

Колинда Грабар Китаровић

“Као и сваки пут кад сам овде у хрватском краљевском граду, пролазе ме трнци, јер знам да је овде на данашњи дан пре 24 године уз крваве жртве и несебично давање свих наших бранитеља, љечника, медицинских сестара и свих домољуба отворена нова страница нашег народа”, рекла је председница Хрватске.

Поруке су изговорене пред најмање посетилаца до сада, али је цела Хрватска могла да их чује уживо у преносу тамошњег јавног сервиса.

Због свега веома је тужан и градоначелник Книна. Сам је протеран почетком рата, али су и многи његови пријатељи, Срби, били међу онима који су 1995. године напуштали Крајину. Зато се залаже да се 5. август, док је на функцији, обележава другачије него ранијих година.

“Мени је важно да то све буде онако како треба, без омаловажавања било кога и са достојанством према хрватским бранитељима који су се жртвовали за слободну Хрватску и за све грађане ове земље”, каже градоначелник Книна Марко Јелић.

Јелић наглашава да многи сматрају да треба одати почаст свим невиним особама које су страдале на било какав начин.

РТС је ове године била једина телевизија из Србије која је дошла да извештава. Срби се са тугом сећају дана када су морали да напусте своје домове, као и страдалих пријатеља и родбине.

На оно што се дешавало између данашњег мирног сна и оног од пре 24 године подсећају трагови “Олује”, у свим местима око Книна видљиви и данас.

Сведоче о протеривању, пљачкању, уништавању имовине, убијању пре, за време, па и после хрватске акције.

За тај и друге злочине нико није одговарао пред међународним судовима, пред домаћим правоснажно је осуђена само једна особа.

Према попису из 2011, у Книну живи око 15.000 људи. Срби чине мање од трећине становништва. Незванично, и једних и других је знатно мање.

Срби и Хрвати проналазе начин за суживот, али је проблем увек на политичким инстанцама које немају вољу и манипулишу осећањима.

И тако ће, по свему судећи, бити и идуће године када се обележава 25-годишњица “Олује”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here