Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Први састанак Међупартијског дијалога у Скупштини Србије коме посредује Европски парламент одржаће се 9. и 10. октобра у Београду, а разговорима ће посредовати Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн, сазање Танјуг у Бриселу.

Тема дијалога биће изборни услови, надзорна тела, медији, улога РЕМ и РТС, гласачки спискови и финансирање кампања.

Састанак Међупартијског дијалога у Скупштини Србије 9. и 10. октобра требало би да буде прва од три рунде дијалога у овом формату, који би се одржали до краја ове године, а који би за тему имали кључна питања за поправљање услова за парламентарне изборе у Србији 2020. године.

Наредна фаза дијалога уз посредовање Европског парламента односила би се на дугорочно поправљање политичке атмосфере, пракси и процедура у Парламенту Србије, речено је Танјугу у дипломатским изворима у Бриселу.

Предлог председавајућег Спољнополитичким одбором Европског парламента Дејвида Мекалистера за прву рунду дијалога је да се у пет сесија разговара о изборним условима и надзорним телима, медијима и улози РЕМ и РТС, обуци гласача и транспарентности гласачких спискова и финансирању кампања.

На састанке су позвани сви лидери политичких група у пратњи једног представника странке или политичког саветника.

У име Европског парламента разговорима ће присуствовати и подржавати дијалог некадашњи парламентарци Едуард Кукан и Кнут Флекенштајан.

Током дискусије о свакој од наведених тема политичке групе ће добити реч по алфабетском реду у трајању од пет минута.

Флекенштајн и Кукан би на крају сваке од сесија требало да сумирају области консензуса и представе их на крају рунде дијалога.

Из Европског парламента затражили су и да састанци буду затворени за медије, а да се учесници придржавају правила да не именују изворе са разговора.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here