Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Према последњим подацима, на болничком лечењу у Србији су 8.842 особе, а на респирататорима 334 пацијента. Према пресеку од јуче, коронавирус је у Србији потврђен код још 4.932 особе, а од последица заразе преминуло је 49 људи. Ситуација је и даље веома тешка, тежа него досада.

Епидемиолози кажу да је  мањи број прегледа у ковид амбулантама, али их забрињава то што је код укупног броја особа које се јављају лекарима већи проценат оних који захтевају хоспитализацију и већи је број тежих форми болести.

Јуче је заседао Кризни штаб који је анализирао тренутну епидемијску ситуацију.

Одлучено је да актуелне мере за сузбијање епидемије коронавируса остају на снази до петка 18 децембра. После тога ће поново заседати Кризни штаб који ће одлучити о даљим корацима.

Такође, одлучено је и да ће страним држављанима бити потребан негативан пи-си-ар тест за улазак у Србију, а држављани Србије који не буду имали негативан тест ићи ће у изолацију од десет дана. То би требало да ступи на снагу 20. децембра.

Лоша епидемиолошка ситуација осећа се широм Србије и о томе сведоче и извештаји са терена:

Највише прегледаних у ковид амбуланти у Ужицу до сада

У седам болница и стационара у Златиборском округу смештена су 624 лица, 26 је на респираторима, 21 у ужичкој и 5 у прибојској болници.

Отпуштен је 61 пацијент, а примљено 52. У ковид амбулантама јуче је прегледано 1.798 људи, највише у Ужицу у ковид амбуланти Дома здравља 395 (највише до сада од почетка епидемије), затим Ариљу 265 и Бајиној Башти 217.

У Врању 143 хоспитализованих

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављена су 332 прегледа, а укупан број првих прегледа је 132. Узоркована је крв код 161 пацијента и сачињено 207 РТГ плућа. Такође, урађено је 8 пи-си-ар, два брза и 131 антигенски тест. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 67 пацијената.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализована су 143 пацијента. Од тог броја 137 је позитивно на коронавирус.

Са бронхопнеумонијом је 138 пацијената, на кисеонику 51. На болничко лечење примљено је 12 пацијената, а 10 отпуштено на кућно лечење. Тренутан број слободних постеља је 17, саопштава градски Кризни штаб.

У новој ковид болници у Крушевцу посао добио 641 здравствени радник

У Крушевцу су при крају радови у новој ковид болници која ће са 500 кревета у полуинтензивној и интензивној нези знатно растеретити остале болнице. Та нова болница биће под ингеренцијом нишког Клиничког центра.

Вршилац дужности директора Клиничког центра Ниш, проф. др Зоран Перишић, каже за РТС да ће данас и сутра уговоре потписати медицински радници који ће радити у новој ковид болници у Крушевцу.

“Посао ће добити 126 лекара, осам фармацеута, 507 сестара углавном општег смера, али ту ће бити и фармацеутских техничара, лабораната, рендген техничара – свега онога што је потребно да један озбиљан систем почне да ради”, рекао је Перишић.

Указао је да су посао добили људи из свих делова земље, од Приштине до Новог Сада.

“Мислим да је ово што Србија овом тренутку ради за младе који су се определили за медицинску струку један леп потез, добиће посао одмах по завршетку њиховог школовања. Једног дана када победимо корону, а тај дан сигурно није далеко, ковид болница ће постати део великог здравственог система који ће лечити пацијенте целог Расинског округа”, навео је Перишић.

Благи пад броја новозаражених у Расинском округу, ризик су предстојећи празници

Од почетка месеца на подручју Расинског округа коронавирусом инфицирано је више од 2.400 људи. Директор Завода за јавно здравље Крушевац др Предраг Павловић каже да најновији подаци показују да је од 151 тестиране особе код њих 101 потврђен коронавирус.

Указао је да је највећи број оболелих у Крушевцу, али да је то и очекивано јер тај град има и највише становника.

Истиче да ако се гледа број оболелих у односу на број становника у том случају се истичу три општине Расинског округа – Александровац, Трстеник и Ћићевац.

“Ово само показује да су процене Завода за јавно здравље потпуно адекватне, јер смо ми предложили да се у ове три општине прогласи ванредна ситуација како би могле да се преузму одговарајуће мере”, каже Павловић.

Истиче да у Трстенику има доста оболелих, али да последњих дана бележе пад новозаражених.

“Ипак имамо ефекте тих мера, а највећи проблем је било неколико великих фабрика где се нису баш доследно спроводиле мере и онда је дошло до ширење међу радницима, а касније се преносило на становништво”, додао је Павловић.

Истакао је да се на нивоу целог округа бележи благи пад броја новозаражених, али да брину предстојећи празници.

“Препорука је да се славе прослављају искључиво у кругу своје породице, свечано и скромно. Огромна је одговорност на домаћинима који планирају да позову већи број гостију, јер то драстично повећава епидемиолошки ризик”, поручио је Оавловић.

Нове мере у Ћићевцу дају резултате, мањи број заражених

У општини Ћићевац од петка је на снази ванредна ситуација. Поред доследније примене већ донетих мера, Кризни штаб те општине донео је и додатне мере, међу којима је и забрана уличне продаје.

Председница Општине Ћићевац Мирјана Кркић каже да су и ограничили рад зелене пијаце од 7 до 15 часова радним данима и викендом од 7 до 13 часова.

Исакла је да су током викенда имали већи број излазака комуналне инспекторке и да се мере поштују.

“То је већ дало резултате, тако да ми у последња 24 сата имамо седморо новооболелих, што чини укупан број од 280 заражених у општини Ћићевац. Велика је ствар, јер смо прошле недеље имали и по 16, 17 оболелих”, навела је Кркићева.

Доктор Никола Петровић из ковид амбуланте Ћићевац каже да је доста аларманта ситуација.

“Од марта до октобра имали смо укупно 42 позитивна пацијента на вирус, а од окторбра до данашњег дана 204. То је чак шест пута увећан број”, навео је Петровић.

Указао је да дневно у амбуланти имају око 70 прегледа и око 20 тестирања. Тренутно им је највећи проблем недостатак кадра, јер су неки здравствени радници заражени.

И на самом крају подсећање на оно што треба чинити, да бисте помогли најпре себи, потом ближњима и свима другима: држите дистанцу, обавезно перите руке и носите маску!

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here