Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Докторка Марија Голубовић из Дома здравља Савски венац каже за РТС да је током лета било од троје до петоро оболеле деце за недељу дана, а да се сада бележи значајан скок заражене деце који се креће и преко 20 новозаражене деце дневно.

“Ми смо јуче у току дана имали 76 прегледа предшколске и школске деце када је реч о ковиду, а од тог броја 30 одсто деце је било позитивно”, каже Голубовићева.

На питање на које симптоме родитељи треба да обрате пажњу, докторка каже да су први респираторни симптоми – темература, кијање, кашљање, али да је ту често и симптом главобоље, болова у мишићима.

“Често имамо тај пропратни симптом који је присутан само са главобољном без температуре и требало би родитеље да усмери у правцу педијатра и да дођу на преглед”, додала је она.

Говорећи о томе да ли родитељи деци треба на своју руку да дају лекове или одмах да их доведу на тестирање, докторка каже да уколико се као први симптом јави температура родитељи треба да дају лек за снижавање – парацетамол и бруфен, а све даље захтева преглед педијатра.

“Не смеју ништа давати на своју руку, консултовати се са неким ко није из медицинке струке, долазе код нас на преглед, лекар прегледа дете, ради се антигенски тест, а поред њега ради се некада и пи-си-ар тест”, нагласила је Голубовићева.

Један од предлога је прелазак на онлајн наставу, а докторка Голубовић каже да би старија школска деца седми и осми разред и средњошколци можда могли да се укључе у онлајн наставу.

“Предност те деце је да могу да се вакцинишу. Ми спроводимо већ вакцинацију деце од 12 до 18 година”, навела је докторка.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here