Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Италија због Омикрона пооштрава мере

Италијанска влада је касно синоћ поново увела нове, строже мере, иако су претходне на снази од Божића. Обавезне маске на отвореном, забрана прославе Нове године на трговима, забрана уласка у ресторане и на сва затворена места сем продавница и апотека, мере су које су у Италији ступиле на снагу дан након Божића.

Италијанска влада је због ширења варијантом омикрон одлучила и да од 10. јануара уведе вакцинационе пропуснице, односно, такозване појачане здравствене пропуснице у превозу, хотелима, терасама, ресторанима…

Пропуснице ће бити обавезне и на сајмовима, конференцијама, базенима и теретанама.

Мере ће ступити на снагу 10. јануара, према уредби о увођењу хитних мера за сузбијање ширења епидемије ковида усвојеном током Већа министара којим је председавао премијер Марио Драги, пренела је Хина.

И Грчка уводи нове мере

Грчка данас уводи нове мере ограничења против корона вируса у угоститељском сектору. Новим мерама, баровима, ноћним клубовима и ресторанима биће дозвољен рад до поноћи, али без музике, осим за дочек Нове године када ће моћи да раде до два сата ујутру.

Како наводи Ројтерс, одлука је донета дан након што су грчке власти објавиле нови дневни рекорд од 21.657 случајева.

“Ове мере, уколико буду стриктно примењене омогућиће нам да се од средине јануара вратимо нашим нормалним животима”, рекао је министар здравља Танос Плеврис на конференцији за новинаре.

У земљи су од прошле недеље забрањене све прославе божићних и новогодишњих празника на јавним местима, а уведено је и обавезно ношење маски на отвореном.

Тренутно, особе старије од 60 година, у обавези су да приме вакцину. У исто време, влада разматра могућност да прошири обавезну вакцинацију и за особе старије од 50 година.

Обавезне маске и на отвореном у Паризу, казне 135 евра

Становници Париза и туристи који посећују овај град од сутра ће морати да носе маске на отвореном, јер се Француска суочава са порастом инфекција корона вируса изазваних омикрон сојем.

Париска полиција саопштила је да ће се правило ношења маски односити на особе старије од 12 година, а од правила ће бити изузети појединци који возе бицикле и моторе, који се налазе у аутомобилима или вежбају на отвореном, преноси агенција АП.

Они који не буду поштовали ово ново правило суочиће се са казном у износу од 135 евра.

У земљи су маске већ обавезне у продавницама, јавним објектима, пословним зградама, као и у јавном превозу.

Француска влада раније ове недеље најавила је мере за борбу против ширења корона вируса, а земља је јуче регистровала рекорд од нових 208.000 случајева, наводи АП.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here