Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Предложено да невакцинисани Словенци плаћају болничке трошкове

У Словенији, у којој је и даље врло оптерећен здравствени систем због ковида-19, размишљају о новчаном кажнавању оних који нису вакцинисани, а заврше на болничком лечењу због корона вируса. То је у разговору за словеначки радио потврдила епидемиолошкиња и председница Лекарске коморе Бојана Беовић.

“На једној страни су они који су били одговорни и вакцинисали се, а на другој они који не желе да се вакцинишу, а упркос томе уживају све бенефиције”, казала је Беовић и навела да због тога долази до иницијативе да невакцинисани, који заврше на болничком лечењу, плате део трошкова лечења, преноси агенција Хина.

Беовић је мишљења да би то било праведно решење.

Она се не залаже за увођење обавезне вакцинације јер сматра да би то, како је навела, имало супротан ефекат и да би таква одлука изазвала јавно противљење вакцинацији.

Обавезна вакцинација у Словенији била би могућа само ако се постигне општи друштвени консензус, можда чак и путем референдума, навела је Беовић.

Сматра да би својим запосленима одређени послодавци требало да одреде имунизацију као услов за рад, али само ако за то постоје законске могућности.

Словеначка влада донела је пре два месеца одлуку о обавезној вакцинацији против ковида-19 за запослене у државној управи, али ју је, до коначне оцене о томе да ли је то у складу с Уставом, суспендовао Уставни суд који ће ових дана о томе донети коначну пресуду, наводи Хина.

Хрватска: Новооболелих 5.341, умрло 76

У Хрватској је у последња 24 сата регистровано је 5.341 нови случај заразе крона вирусом, а умрло је 76 особа, саопштио је хрватски штаб за борбу против пандемије ковид-19.

Како преноси Индеx.хр, број активних случајева попео се на 32.603, од којих је 2.391 пацијент на болничком лијечењу, а на респиратору 311 пацијената.

Од 25. фебруара 2020, када је регистрован први случај заразе у Хрватској, до данас је укупно забележено 619.255 особа заражених новим корона вирусом, од којих су 11.043 преминуле, а укупно се опоравило 575.609 особа.

До данас је укупно тестирано 3.477.478 особа.

Закључно с 1. децембром утрошено је 4.178.836 доза вакцина, а вакцинисао је 54,05 одсто укупног становништва, односно 64,49 одсто одраслог становништва.

Милановић у обавезној вакцинацији види опасност и посрнуће

Хрватски председник Зоран Милановић је, коментариишући најве Европске уније о могућем обавезном вакцинисању, рекао да у том покушају контроле види “опасност и посрнће”.
“Нисам традиционалиста и конзервативан, нећу никад такав ни бити. У овом покушају контроле свега видим опасности и посрнуће. ЕУ за то нема компетенције и не сме их имати. Ако има, нека каже које су. Сваки следећи корак је према дистопији, то полако расте, али кад нарасте, касно је”, кажао је Милановић новинарима у Загребу.
ЕУ, приметио је, у томе има и послушност хрватских политичара који, каже, ништа не разумеју, пренели су хрватски медији.

БиХ: Умрло 30 особа, заражене 583

У протекла 24 сата у Босни и Херцеговини је од последица ковид инфекције преминуло 30 људи и регистрована 583 нова случаја заразе корона вирусом, саопштили су данас ентитет“ски заводи за јавно здравство и дистрикт Брчко.

Заводу за јавно здравство Федерације БиХ пријављена су 2.522 узорка, од чега су 404 позитивна. Преминуло је 15 особа.

У Републици Српској тестирано је 508 лабораторијских узорака, а нови вирус корона потврђен је код 146 особа. Пријављено је 14 смртних случајева.

У дистрикту Брчко регистрована су 33 нова случаја заразе, а умрла је једна особа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here