Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

У Словенији су данас ступила на снагу бројна нова ограничења

Поново су уведене мере забране окупљања и полицијски час у баровима и ресторанима јер се затварају ноћни клубови, док се мандат ковид пропусница проширује и на особе старије од 12 година, преноси словеначка агенција СТА.

Заједно са ПЦТ сертификатом (преболео ковид-вакцинисан-тестиран), особа ће морати и да покаже важећи лични документ да докаже свој идентитет, што је провера уведена због масовних превара.

За оне који нису у потпуности вакцинисани или су реконвалесцентни, брзи тест важи 48 сати, а ПЦР тест 72 сата.

Платнене маске се више не сматрају прикладним.

Такође су привремено забрањена окупљања, осим за чланове уже породице и чланове истог домаћинства.

Изузетак од правила су организовани јавни догађаји у затвореном и на отвореном под условом да учесници испуњавају ПЦТ правило и одржавају раздаљину од најмање 1,5 метара један од другог.

Хируршке или ФФП2 маске за лице су обавезне у свим јавним затвореним просторима и на отвореним јавним просторима када се физичка удаљеност од најмање 1,5 метара не може одржати. Маске су обавезне и у возилима, осим када се превозе само исти чланови домаћинства. Деца млађа од шест година не морају да носе маске.

Продавнице прехрамбених производа и апотеке или продавнице које продају тоалетне и козметичке производе или медицинску опрему, где ковид сертификат није обавезан, морају да омогуће најмање 10 квадратних метара по купцу.

Барови, кафићи и ресторани сада могу да опслужују госте за столовима од 5 сати ујутру до 22 сата под условом да имају важећу ковид пропусницу. Ноћни клубови се затварају до даљег.

Ковид пропуснице, маске и социјално дистанцирање од најмање 1,5 метара такође су обавезни за верска окупљања.

Осим маски за најмлађу школску децу, промене за сада не утичу на образовне установе, али ће од 15. новембра самотестирање бити обавезно три пута недељно за све ђаке и студенте који нису вакцинисани или су реконвалесцентни. Они ће се самотестирати у школи, а не више код куће.

Трошкови брзих антигенских тестова и самотестирања потребних на радном месту или у школи биће покривени из државног буџета.

Запосленима у државној управи на радним местима где је то могуће биће наложено да раде од куће, а исто се препоручује и запосленима у јавним службама, установама и предузећима и локалним заједницама.

Најновија ограничења се уводе пошто је седмодневни просек дневних случајева порастао на 2.858, а 14-дневна инциденција на 100.000 становника порасла на 1.707 са готово 800 ковид пацијената који се лече у болницама.

Црна Гора: Преминуло 15 особа

У Црној Гори је у последња 24 сата од последица ковида преминуло 15 особа, од који је најмлађа имала 25 година, а од 1.839 тестова било је 418 позитивних, саопштио је Институт за јавно здравље у Подгорици.

Од почетка пандемије у Црној Гори је потврђено 148.997 случајева коронавируса, а преминула су 2.163 пацијента.

У протеклом дану пријављен је опоравак 529 оболелих, а тренутно је 5.358 активних случајева.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here