Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Коронавирусом је широм света заражено више од 66 милиона људи, а до сада је од последица инфекције преминуло 1.534.000. Тренутно је активно више од 19 милиона случајева заразе.

Највише заражених коронавирусом је и даље у Сједињеним Америчким Државама – 14,9 милиона, као и највише преминулих од ковида 19 – 287.000.

Број новозаражених у САД достигао је у суботу више од 228.000, подаци су Униварзитета “Џонс Хопкинс”. Тиме је оборен рекорд од четвртка када је забележено 217.000 нових случајева.

Седмодневни просечан број преминулих у САД први пут је премашио 2.000 и износи 2.011, док је пре две недеље био 1.448.

Иако су и у Италији бројке још увек велике, епидемиолошка ситуација се побољшава.

Високи Институт за здравство објавио је резултате седмичног праћења епидемилошке ситуације: у већини италијанских регија брзина ширења коронавируса је успорена, фактор Рт који се мери на основу 21 параметра је испод 1, и сходно томе умањују се мере ограничења у тим регијама.

То значи да ће из такозване наранџасте зоне значајног ризика, те регије прећи у жуту зону где је благи ризик заразе, а самим тим и мере ограничења слабије.

Масовно тестирање грађана, које је у петак почело у аустријским покрајинама Беча, Тирол и Форарлберг, првог дана спровођења акције открило је више од 500 асимптоматских заражених коронавирусом.

Лекари опште праксе у Енглеској добили су упутство да почну са спремањем центара за вакцинацију до 14. децембра. Kовид центри морају бити спремни да дају 975 доза приоритетним пацијентима у року од три дана од испоруке 14. децембра.

Рекордан број новозаражених у Јужној Кореји

Током последња 24 сата у Јужној Кореји је потврђен рекордан број од 631 новоинфицираних, па се очекује да ће влада у Сеулу пооштрити мере дистанцирања како би се смањио притисак на јужнокорејски здравствени систем.

Према званичним подацима од почетка пандемије у Јужној Кореји је потврђено укупно 37.546 случајева заразе и 545 смртних исхода међу ковид пацијентима, саопштено је из националног Центра за контролу и превенцију болести, пренео је Ројтерс.

Највећи број новоинфицираних је евидентиран у престоници Сеулу, где ће од данас бити уведене антиепидемијске мере без преседана у Јужној Кореји.

(Танјуг)

Аустралијска држава Викторија 37 дана без новоинфицираних

У аустралијској држави Викторији ублажене су антиепидемијске мере јер у последњих 37 дана није откривен ниједан случај заражавања коронавирусом.

Тако се Викторија приближава статусу државе која је отворена за божићне празнике и безбедна.

Од недеље у поноћ дозвољена су јавна окупљања до 100 људи, нпр. венчања, иако на снази остаје правило да се на два квадратна метра може наћи само једна особа.

Од 11. јануара ће на радна места моћи да се врати до 50 одсто запослених, а до тада ће рад у фирмама бити дозвољен за 25 одсто запослених, пренео је Ројтерс.

“Данас чинимо велики искорак, не у нормално стање, али у лето слободно од коронавируиса. Ипак, морамо да останемо опрезни и опговорни”, поручио је премијер Викторије Денијел Енруз.

У протекла 24 сата у целој Аустралији је евидентирано 7 новозаражених, а сви су путници из иностранства.

(Танјуг)

Број заражених у Немачкој већи за 17.767, преминуло 225 пацијената

Број заражених коронавирусом у Немачкој повећан је за 17.767 – на укупно 1.171.323, показују данашњи подаци Института за заразне болести “Роберт Кох”.

Од ковида 19 је умрло још 255 људи, а од почетка пандемије укупан број преминулих износи 18.772, преноси Ројтерс.

(Танјуг)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here