1. 12. 2020.

У Свету је од почетка пандемије потврђено више од 77 милиона случајева заразе коронавирусом док је тренутно активно више од 21 милион случајева. Од последица заразе преминуло је готово 1.700.000 људ. Највише заражених и преминулих има у САД, а велики број заражених свакодневно се бележи и у Бразилу и Индији.

Откриће новог соја коронавируса у Великој Британији и његово брзо ширење, уплашило је бројне земље Европе, које су већ у недељу предузеле одређене мере и донеле одлуке о привременој суспензији авиосаобраћаја са том земљом.

Посебну забринутост изазвало је упозорење британског министра здравства Мета Хенкока да је “нови сој вируса ван контроле”, а само неколико сати након што је премијер Борис Џонсон саопштио да се морају одложити божићне куповине и окупљања на југу Енглеске због појаве новог соја коронавируса који се веома брзо шири.

Забрану авиосаобраћаја су увеле Француска, која је на 48 сати зауставила и друмски саобраћај, Немачка, Италија, Холандија, Белгија, која је блокирала железнички саобраћај, затим Аустрија, Ирска, Бугарска, а Хрватска је прогласила 48-часовну суспензију летова.

У међувремену је и Чешка увела стриктну меру карантина за све путнике који стижу из Велике Британије и, као и Румунија, најавила забрану за све летове са “острва”, док је влада Шведске саопштила да ће “увести путне рестрикције према Великој Британији”.

Листи земаља које су увеле забрану на летове из Велике Британије због појаве заразнијег соја корона вируса, прикључиле су се и Турска и Швајцарска.

Немачка је увела нове мере за путнике из Велике Британије, а повод је највероватније укидање авиосаобраћаја између те две земље због новог соја корона вируса.

Путницима, који до ступања на снагу забране слетања авионима из Велике Британије допутују у Немачку, биће понуђен корона тест, који је обавезан за стране држављане, и указано на постојећа правила о карантину покрајина.

Ван Европе, забрану на летове из Велике Британије, али и Данске и Јужне Африке, где је такође детектован нови сој короне, увели су и Канада, Аргентина, Чиле, Израел, Иран и Ел Салвадор, а Мароко је најавио суспензију авио саобраћаја.

Британски премијер Борис Џонсон сазвао је за данас састанак кризног тела, на коме ће се разговарати о међународном саобраћају према и из Велике Британије.

Нови сој вируса који циркулише у Лондону и југоисточној Енглеској је до 70 одсто преносивији од досадашњег.

Очекује се одобрење Фајзерове вакцине за ЕУ тржиште

Релативно стабилна ситуација у Белгији која је током празника најавила појачане контроле. Неће бити ни нових мера али ни ублажавања оних које су тренутно на снази.

Белгија је успела уведеним мерама да дневни број новозаражених смањи са 16.000 на око 2.000.

У овој земљи страхују да би у наредним данима већи број људи могао да дође из околних земаља у празничну куповину јер су у многим европским земљама затворене продавнице. Такође у Бриселу су честе илегалне забаве па су и новчане казне увећане за учеснике на таквим забавама.

Одобрење Фајзерове факцине од стране ЕУ очекује се током дана а почетак вакцинације у свим земљама ЕУ требала би да почне 27. децембра.

До краја године и у јануару у европске земље стићи ће мање количине Фајзерове вакцине него што је то првобитно најављено па се масовнија вакцинација очекује тек током пролећа.

 Канада, Аргентина и Чиле такође привремено суспендовали авио саобраћај са Великом Британијом

Канада, Аргентина и Чиле обустављају летове за и из Велике Британије због ширења новог соја коронавируса.

Канада је авио саобраћај са Великом Британојом обуставила јутрос.

Министарство унутрашњих послова Аргентине саопштило је да је последњи лет пре обуставе из Велике Британије планиран за Буенос Ајрес. Путници и посада са тог лета мораће у седмодневни карантин.

Власти Чилеа најавиле су да ће од уторка у поноћ наредних 14 дана улазак у земљу бити забрањен странцима без боравишта који су последњих 14 дана били у Великој Британији.

Више од 10 милиона заражених у Индији

У Индији је потврђено 24.337 нових случајева коронавируса, саопштило је индијско министарство здравља.

Укупан број инфицираних у Индији достигао је 10,06 милиона, а земља је на другом месту на свету, после САД.

Број новозаражених се смањио након што је у септембру достигао врхунац.

Од коронавируса у Индији су умрле још 333 особе, а од почетка пандемије укупан број смртних случајева је 145.810.

Индија је по броју умрлих од ковид-19 на трећем месту у свету, после САД и Бразила.

У Немачкој 16.643 новозаражена, умрло још 226 људи

Број потврђених случајева коронавируса у Немачкој повећан је за 16.643 – на 1.510.652, показују подаци Института Роберт Kох.

Од коронавируса умрло је још 226 људи, а од почетка пандемије укупан број преминулих у Немачкој је 26.275.

Амерички сенат одобрио помоћи за корону од 900 милијарди долара

Лидер републиканске већине у америчком Сенату, сенатор из државе Kентаки Мич Меконел, саопштио је да је постигнут споразум са демократским сенаторима о пакету помоћи за отклањање последица пандемије коронавируса, у износу од око 900 милијарди долара.

“На путу је додатна помоћ”, саопштио је сенатор Меконел.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here