Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Италијанско истраживање, представљено на седмом конгресу Европске академије за неурологију (ЕАН), показало је да вирус корона САРС-ЦоВ-2 може да изазове когнитивне и поремећаје у понашању код пацијената, као и симптоме депресије који могу потрајати чак и неколико месеци након опоравка.

Истраживач са Универзитета „Сан Рафаел“ у Милану Елиза Кану каже за Спутњик да је истраживање спровођено на катедри за неурологију, као и на катедри на којој она ради – „Neuroimaging Research Unit“.

– Представила сам резултате истраживања на седмом Европском конгресу неуролога. Оно је потврдило присуство когнитивних и психопатолошких поремећаја повезаних са инфекцијом ковид-19 који се задржавају неколико месеци након оздрављења. У истраживању је учествовало 49 пацијената са потврђеном дијагнозом вируса корона који су прошли опсежну неуропсихолошки преглед и магнетну резонанцу два месеца након изласка из болнице и жалили су се лекарима на симптоме као што су главобоља и конфузија. Откривено је да је више од 50 одсто пацијената имало бар један когнитивни поремећај, претежно дислексични (проблеми са планирањем, радном меморијом, концентрацијом), док је више од 30 одсто њих имало симптоме пост трауматског стресног поремећаја или симптоме депресије.

Какве су још проблеме пацијенти имали и неколико месеци након оздрављења?

– До сад нема много истраживања током којих је стање пацијената праћено дужи период. Ми смо наставили праћење стања 33 пацијента. Десет месеци након изласка из болнице приметили смо смањење когнитивних оштећења (са 53 одсто на 36 одсто), али су и даље остали симптоми депресије и пост трауматског поремећаја.

Које старосне групе су највише биле погођене тим когнитивним поремећајима?

– Старосне групе су превише мале да би се извели коначни закључци. Међутим, изненадило нас је што су поремећаји које смо приметили – проблеми са концентрацијом, планирањем и оперативном обрадом информација, били присутни код пацијента узраста између 40 и 50 година. Важно је истаћи да су код тих пацијената преовладавали истовремено израженији психопатолошки симптоми, на пример, депресије који значајно утичу на когнитивне функције.

Да ли је потребно неуропсихолошко рехабилитационо лечење пацијената са короном?

– Наравно, важно је добро клиничко, неуролошко и неуропсихолошко праћање стања. У случају појаве когнитивних и/или прихопатолошких проблема важно је планирани интервенцију когнитивне стимулације уживо или на даљину. Истовремено, не треба занемарити физички опоравак вежбањем или дугим шетњама. Аеробни тренинзи су неопходни за добро когнитивно и психолошко функционисање. Наравно, још треба утврдити да ли су когнитивни и психопатолошке промене повезане директно са вирусом корона или се јављају као индиректна последица те болести, а такође треба установити  да ли су те промене привремене. Да би проверили наше податке потребна су истраживања са већим бројем пацијената и праћење дужи временски период.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here