Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Научници су упозорили да нови сој корона вируса који има “екстремно велики број” мутација може да изазове нове таласе болести, заобилазећи одбрамбене механизме организма.

Геномским секвенцирањем је потврђено само 10 случајева ове варијанте вируса у три земље, али је овај сој изазвао озбиљну забринутост међу неким истраживачима, јер бројне мутације могу омогућити вирусу да заобиђе имунитет, преноси британски лист “Гардијан”.

Варијанта Б.1.1.529 има 32 мутације у спајк протеину, делу вируса који већина вакцина користи да припреми имуни систем за борбу против ковида.

Мутације у спајк протеину могу утицати на способност вируса да инфицира ћелије и шири се, али и да отежају имунолошким ћелијама да нападну патоген.

Ова варијанта је први пут примећена у Боцвани, где је секвенцирањем потврђена код три случаја.

Још шест је потврђено у Јужноафричкој Републици, а један случај у Хонг Конгу код путника који се враћао из Јужне Африке.

Доктор Том Пикок, вирусолог са Империјал колеџа у Лондону, објавио је детаље нове варијанте, напомињући да “невероватно велика количина мутација у спајк протеину изазива велику забринутост”.

Директорка ковид одељења у британској Агенцији за здравствену безбедност Мира Чанд је изјавила да у сарадњи са научницима широм света прати развој варијанти вируса Сарс-ЦоВ-2.

“Како је у природи вируса да често и насумично мутирају, није необично да се појави мали број случајева који садрже нове скупове мутација”, изјавила је Чанд, додајући да се брзо проверавају све варијанте које доприносе ширењу вируса.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here