Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Од почетка пандемије коронавируса, широм света до сада је заражено више од 128,8 милиона људи, а 2.815.993 особe преминулe су од последица ковида 19. Досад се опоравило готово 104 милиона оболелих.

Највише заражених коронавирусом, према подацима портала worldometers.org, регистровано је у Сједињенима Америчким Државама – 31.97.054. Број преминулих у тој земљи премашио је пола милиона – 564.138.

На другом месту је Бразил, где су инфициранe 12.664.058 особа, а преминуло је 317.936 оболелих.

Следе Индија са 12.149.335 заражених (трећа по броју умрлих са блинасом од 162.502), па Француска (преко 4,58 милиона) и Русија (4,53 милиона), која је шеста у свету по броју смртних случајева – 98.442. Више умрлих од Русија бележе Велика Британија и Италија – 126.670, односоно 108.879.

Према порталу ourworldindata.org, просечно највише вакцина против ковида на 100 становника даje Израел – 115,19.

Следе Сејшели и Уједињени Арапски Емирати са 98,15, односно са 82,24. На четвртом месту је Чиле (51,82), а одмах иза је Велика Британија, која је и прва у Европи са 50,26.

Бахреин је шести са просечно 43,9 вакцинисаних на 100 становника, а седме САД (43,6).
Осми на свету су Малдиви (43,27), за којим долази Малта (40,9). Бутан је десети у свету са 35,6.

Сједињене Државе и 13 других земаља изразиле су сумње у извештај Светске здравствене организације о пореклу коронавируса, после боравка стручњака СЗО у ВУхану.

Велика Британија и САД су међу 14 држава, укључујући Аустралију и Канаду, које имплицитно оптужују Кину да “ускраћује приступ потпуним, оригиналним подацима и узорцима”.

Намачка огранчила употребу вакцине “Астра-Зенеке” на старије од 60 година

Од данас Немачка мења начин на који корисити вакцину комапније “Астра-Зенека” ограничавајући употребу на оне старије од 60 година.

То је још једна промена става о употреби вакцине. У почетку је немачка Комисија за вакцине одобрила употребу цепива британско-шведске компаније само особама млађим од 65 година, наводећи недовољне податке о његовим ефектима на старије људе. Потом је вакцина одобрена за све старосне групе 4. марта.

Млађи, укључујући оне који су већ примили прву дозу, и даље ће имати могућност да приме вакцину “Астра-Зенеке” након што их је њихов лекар саветовао о ризицима, преноси магазин Шпигел.

Око 2,7 милиона људи у Немачкој примила је прву дозу вакцине “ваксзервија”, који је нови назив завакцину “Астра-Зенеке”, а око 800 њих је добило другу дозу.

Институт “Пол Ерлих”, немачко медицинско регулаторно тело за вакцине, забележио је 31 случај церебралних венских тромбоза код оних који су примили убод, од којих се 19 догодило заједно са мањком крвних плочица (тромбоцитопенија).

Двадесет девет случајева односи се на жене млађе од 70 година.

(Гардијан)

Половина становништва у Британији има антитела на коронавирус

Половина људи у Великој Британији сада има антитела на коронавируса, било заражавањем или вакцинацијом, показују тестови које је спровела Канцеларија за националну статистику (ОНС).

Према најновијем истраживању, процењено би да 54,7 одсто популације у Енглеској имало позитиван тест на антитела на коронавирус из узорка крви узетих до 14. марта.

Студија је спроведена на основу резултата тестова крви узетих из насумично одабраног узорка особа старих 16 година и више, који се користе за испитивање антитела против коронавируса.

Указује на да је програм вакцинације у Великој Британији успешан, са 30 милиона људи који су примили најмање једну дозу цепива против ковида 19.

У Велсу би се проценило да би 50,5 одсто популације имало позитиван тест на антитела на коронавирус, док је тај број за Шкотску био 42,6, а за Северну Ирску 49,3.

Анкета о инфекцијама такође је пронашла разлике у позитивности антитела између региона у Енглеској. Преко 60 одсто појединаца на северозападу има антитела на коронавирус, у поређењу са 50,3 на југоистоку.

Показало се да је старосна доб такође фактор повећања антитела. Више од 76 одсто старих 70 и више година има позитиван тест на антитела у Великој Британији. Виши нивои антитела забележени у старијим старосним групама одражавају високу стопу вакцинације код старијих људи.

(Гардијан)

Кина: Жариште заразе у граду на граници са Мјанмаром

Најмање девет људи има позитиван тест на коронавирус у кинеском граду на граници са Мјанмаром, рекли су тамошњи здравствени званичници.

Први случај је идентификован у понедељак, а накнадно тестирање блиских контаката и других открило је друге.

Пет су кинески држављани, четворица су држављани Мјанмара, наводи се у извештају који је облајвила објављеном локална здравствена комисија.

Званичници града Руили, са око 210.000 становника, рекли су да ће сви становници бити тестирани на ковид и да ће морати да остану у карантину недељу дана. Стамбени комплекс у коме су пронађене заразе је “закључан”.

Кина је у великој мери искоренила ширење коронавируса у земљи и предузимала је строге мере кад год се појави ново жариште. Руили је затворио сва предузећа, осим супермаркета, апотека и пијаца.

(Гардијан)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here