Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Организатори Олимпијских игара у Токију објавили су да је у Олимпијском селу потврђен један случај заразе коронавирусом, нешто мање до недељу дана пре званичног отварања такмичења. То је први потврђен случај ковида у Олимпијском селу, што је додатно појачало забринутост о могућности одржавања највеће светске смотре спортиста у овом тренутку – преносе светски медији.

Светски медији пренели су да се “најгори могући сценарио” већ остварио јер је извршни директор Олимпијских игара Тоширо Муто саопштио да је позитиван налаз на тесту добио један од посетилаца из иностранства који учествује у организацији Игара.

Та особа је смештена у четрнаестодневни карантин и удаљена из Олимпијског села, у којем ће током овог великог догађаја бити смештено више хиљада учесника и званичника.

“Једна особа у Олимпијском селу је позитивна. То је први случај који је потврђен током скрининг теста”, изјавила је портпаролка Организационог комитета Маса Такаја.

“Тренутно је издвојена и налази се у хотелу”, додала је.

Сеико Хашимото, вођа организације Игара у Токију, додао је да сви у тиму раде напорно како би се спречили већи проблеми.

“Чинимо све како бисмо спречили ширење ковида. Ако се заврши на томе да дође до појаве заразе, бићемо сигурни да имамо спреман план да одговоримо”, навео је Хашимото.

Организатори су претходно потврдили да је од 1. јула потврђено још 13 случајева инфекције код особа повезаних са Олимпијским играма. Укупан број скочио је на 44 само неколико дана пред званично отварање такмичења, које је 2020. већ одложено због пандемије.

Од споменутих 13, четворо заражених је из “колектива који имају везе са Играма”, односно чланова комитета и организационих јединица, седморо је радника у самим спортским објектима, док су преостала два случаја представници страних медија.

Најмање петоро спортиста је тестирано позитивно на ковид 19 од слетања у Јапан, међу којима је био и српски веслач Милош Васић.

Званичници у Токију саопштили су да је у петак регистрован 1.271 нови случај, што је трећи узастопни дан са више од 1.000 новозаражених, због чега су појачани апели да би Олимпијске игре требало одложити.

Међународни олимпијски комитет (МОК) и организатори инсистирају да ће строге мере учинити да Игре буду “сигурне и безбедне”, и тврде да је 85 процената спортиста који ће бити смештени у Олимпијском селу вакцинисано.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here