Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

У свету је од почетка пандемије више од 161,8 милиона људи заражено коронавирусом, а од последица заразе до сада је преминуло преко 3.358.000 људи. Опоравило се више од 139,6 милиона оболелих. Највише заражених и преминулих има у САД, а велики број заражених свакодневно се бележи и у Индији и Бразилу. Грчка је отворила гранични прелаз Евзони, али је тренутно улаз омогућен само за путнике са грчким пасошем.

У Сједињеним Америчким Државама је, према подацима сајта worldometers.info, забележено 33.626.097 случајева заразе коронавирусом, а од ковида 19, болести коју вирус изазива, преминуло је 598.540 људи.

Велики број нових случајева свакодневно се бележи и у Индији. Заражено је 24.046.809 људи, а од последица ковида преминуло је 262.350 особа.

Бразил је највеће жариште вируса у Јужној Америци – забележено је 15.436.827 случајева, а преминуло је 430.596 људи.

У Русији више од 9.400 нових случајева, преминуле 393 особе

У Русији су забележена нова 9.462 случаја заразе коронавирусом, а од последица заразе преминуле су 393 особе, пренео је Ројтерс податке руског кризног штаба.

Од почетка епидемије у Русији забележен је 4.922.901 случај, а преминуло је 115.116 људи.

(Ројтерс)

Отворен гранични прелаз Евзони између Грчке и Северне Македоније, улаз само са грчким пасошима

Грчка је отворила туристичку сезону и гранични прелаз Евзони за све вакцинисане грађане Србије.

Медији преносе да за сада у Грчку може да уђу само путници са грчким пасошима, јер полиција још није добила званично одобрење за улазак осталих путника.

Србија и Грчка требало би следеће недеље да потпишу споразум о укидању наплате роминга.

Грчка ублажава мере – ускоро се отварају биоскопи, теретане, музеји

Грчка полако иде ка потпуном изласку из рестриктивних мера, па је влада од данас ублажила или укинула неке мере које су важиле током стриктног локдауна због пандемије ковида 19.

Од данас се укида слање СМС порука, којима су грађани били у обавези да обавесте власти када и куда иду, затим, саобраћај је продужен до 0.30, отварају се музеји, а почиње се и са отварањем туризма, пренео је лист Kатимерини.

Могућа су путовања између региона, уз помоћ грчке верзије “зеленог сертификата”, па је тако одобрен одлазак и на грчка острва.

За одлазак на острва – са изузетком Лефкаде, Евије и Саламине – обавезно је показати потврду о вакцинацији, 14 дана после друге дозе или негативан пи-си-ар тест не старији од 72 сата, а прихвата се и брзи антиген тест који није старији од 24 сата.

Важи и потврда о прележаном ковиду 19, која не може је стара између два и девет месеци.

Kонтролу ће обављати особље авиокомпанија, бродова, трајеката, а услове морају испуњавати сви домаћи и страни путници старији од пет година.

Неке мере су остале на снази – у малопродајним радњама један купац мора да има слободан простор око себе величине 25 квадратних метара, а жива музика у ресторанима неће бити могућа до краја месеца.

Од понедељка, 17. маја, вртићи се поново отварају, а од 21. маја отварају се биоскопи, потом следи отварање културних простора, а теретане и салони лепоте се отварају од 31. маја.

Венчања и крштења ће бити могућа од јуна, уз присуство од највише 100 људи.

(Танјуг)

Ванредно стање у још четири префектуре у Јапану

Јапан ће прогласити ванредно стање у још три префектуре, саопштио је јапански министар економије Јасутоши Нишимура, пренео је Ројтерс.

Ванредно стање ће бити проглашено у Хокаиду, Окајами и Хирошими, а ванредно стање је раније проглашено у Токију, Осаки и још четири области.

Проглашавање ванредног стања у све већем броју префектура повећава забринутост јавности за одржавање Олимпијских игара, само десет недеља пре планираног почетка.

Предвиђено је да ванредно стање буде на снази до 31. маја.

(Ројтерс)

У Немачкој више од 11.300 нових случајева

Према подацима Института “Роберт Кох”, у Немачкој је забележено још 11.336 случајева заразе коронавирусом, а од последица заразе преминуло је још 190 особа, пренео је Ројтерс.

Од почетка епидемије у Немачкој забележено је 3.577.040 случајева заразе, а преминуло је 85.848 особа.

(Ројтерс)

Више од 343.000 нових случајева у Индији

У Индији је забележено 343.144 нових случајева заразе коронавирусом, чиме је број заражених од почетка епидемије прешао број од 24 милиона, пренео је Ројтерс.

Преминуло је још 4.000 особа, а од почетка епидемије битку са ковидом изгубило је 262.317 особа.

(Ројтерс)

У Црној Гори заражене још 84 особе, преминуло пет

Током протекла 24 сата у Црној Гори су регистроване 84 новозаражене особе, а пет инфицираних пацијената је преминуло. Тестирана су 1.443 узорка.

Укупан број преминулих у Црној Гори од почетка пандемије износи 1.556. До сада је инфицирано 98.703 људи. Активно је 1.475 случајева.

Током претходна 24 сата пријављен је опоравак 132 пацијената.

(РТЦГ)

Хрватска продужила епидемијске мере до краја маја

Хрватска је продужила до сада важеће епидемијске мере на националном нивоу, а шеф Штаба цивилне заштите Давор Божиновић најавио је да би до ублажавања тих мера могло доћи од 1. јуна.

Божиновић је рекао да, иако Хрватска већ месец дана бележи пад броја заражених коронавирусом, сматра да још није време за ублажавање мера на нивоу државе.

“На почетку смо туристичке сезоне, али инциденца нам је и даље висока. Морамо постићи да нам бројеви и даље падају како се о Хрватској не би говорило као о дестинацији која има високу инциденцу да владе из које долази пуно туриста уводиле нека ограничења као што је то био случај прошле године”, рекао је Божиновић.

Истакао је да се не сме стављати у други план чињеница да број новозаражених мора бити нижи.

Предност у попуштању мера у Словенији за оне с пи-си-ар потврдама

Словенија се убрзано приближава “зеленој” фази када ће бити укинута већина противепидемијских мера, али ће за учествовање у неким догађајима и активностима и даље предност имати они који су вакцинисани или имају негативан тест на коронавирус, наводе словеначки медији.

Према проценама, у Словенији ће потпуно попуштање мера уследити почетком јуна, када се очекује да дневни број заражених са садашњих просечних 494 падне испод 300.

Тада би требало да важе само основне хигијенске мере и забране рада барова и дискотека, али за неке делатности ће важити правило да у њима могу учествовати само они који су већ вакцинисани, који су преболели ковид-19 или имају свеж негативни тест на коронавирус.

Правила за нови режим понашања у зеленој фази влада је објавила на својим сајтовима, а како преносе медији, ступају на снагу од понедељка.

У Русији више од 9.400 нових случајева, преминуле 393 особе

У Русији су забележена нова 9.462 случаја заразе коронавирусом, а од последица заразе преминуле су 393 особе, пренео је Ројтерс податке руског кризног штаба.

Од почетка епидемије у Русији забележен је 4.922.901 случај, а преминуло је 115.116 људи.

(Ројтерс)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here