Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Коронавирусом је до сада широм света заражено више од 136 милиона људи, а 2.949.000 је преминуло од ковида 19. Од последица инфекције се опоравило 109 милиона пацијената.

Највише инфицираних коронавирусом је регистровано у Сједињеним Америчким Државама – 31.918.000, као и највише преминулих од ковида 19 – више од 575.000.

Више индијских држава упозорило је савезну владу на несташицу вакцина против ковида 19 у тренутку када нови талас инфекција прети да преплави земљу.

Ванредно стање у Чешкој и с њим повезана забрана кретања људи ван матичних округа завршило се у поноћ, заједно са укидањем ноћног полицијског часа и делимичним поновним отварањем школа.

Румунија има само шест слободних кревета у јединицама интензивне неге за пацијенте са ковидом 19, изјавио је у недељу министар здравља Влад Војкулеску.

Хрватска од средине априла креће у велику акцију спасавања туристичке сезоне и тада ће почети с вакцинацијом туристичких радника, а држава ће свим туристима суфинансирати и брзе антигенске тестове.

Неки старији основци у Републици Српској се враћају у клупе

Ученици основних школа у Републици Српској, од шестог до деветог разреда, данас се враћају у школске клупе, осим требињских основаца, који ће због епидемиолошке ситуације наставу и даље пратити од куће.

Из Министарства подсећају да је тај закључак Републички штаб за ванредне ситуације донео у петак, 9. априла.

Наставља се и са организацијом проширеног програма продужени боравак и јутарње чување, као и свих спортских и других активности школске деце и омладине у просторијама основних школа у Републици Српској.

За ученике средњих школа и даље ће бити организована настава на даљину.

(РТРС)

Словенија укида полицијски час, али наставља да примењује многе мере заштите

У Словенији ће данас бити ублажене антиепидемијске мере. После шест месеци биће укинут ноћни полицијски час и поново се отварају школе.

У основним школама поново ће почети настава, док ће у средњим бити уведен алтернативни модел по којем ће се групе средњошколаца које долазе у школу смењивати једном недељно са онима који су наставу слушали код куће.

На факултетима и виским школама и даље ће важити нешто строжији режим одржавања наставе са мањим групама од највише 10 студената, којима ће бити дозвољено да долазе на факултете због вежби или на испите, преноси СТА.

Поново ће бити отворени радње и институције културе, скијашким центрима ће такође бити дозвољен рад, а укида се и забрана спортских активности у које није укључено више од 10 људи.

Барови и ресторани моћи ће да достављају храну и пиће.

Ношење заштитних маски у затвореном простору је и даље обавезно, али се укида ношење маски на отвореном простору, мера која је уз полицијски час биле веома непопуларна у Словенији.

(Танјуг)

Индија претекла Бразил по броју заражених коронавирусом

Индија је претекла Бразил по броју потврђених случајева заразе коронавирусом и сада је, после САД, на другом месту у свету по броју заражених.

Током ротекла 24 сата у тој земљи је регистрован рекордан дневни број новозаражених коронавирусом, пошто је потврђено 168.912 нових случајева, показују подаци подаци министарства здравља те земље.

Од почетка пандемије у Индији је потврђено укупно 13,53 милиона случајева заразе, а умрло је 170.179 људи. У протекла 24 сата број преминулих је 904.

Индија је по броју жртава пандемије на четрвтом месту у свету, после САД, Бразила и Мексика.

(Танјуг)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here