Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

У САД висок проценат одраслих примио прву вакцину

Осамдесет одсто Американаца од 12 и више година примило је најмање једну дозу вакцине против ковид-19, потврдио је координатор Беле куће за ковид-19 Џеф Зајентс.

Обраћајући се новинарима, Зајентс је рекао и да је 2,6 милиона деце од 5 до 11 година закључно са данашњим даном добило прву дозу вакцине против ковид-19, преноси Ројтерс.

Америчка Управа за храну и лекове (ФДА) одобрила је вакцину против ковид-19 за децу од пет до 11 година и препоручила да се она вакцинишу са две дозе у размаку од три недеље, а да дозирање треба да буде прилагођено на 10 микрограма по ињекцији, према 30 микрограма за старије.

Јужна Кореја забележила највећи број оболелих у дану

Јужна Кореја је данас забележила највећи број новооболелих од ковида у једном дану, пошто су 3.292 особе заражене корона вирусом, саопштио је Корејски центар за контролу и превенцију болести.

Ово је други дан заредом да Јужна Кореја бележи више од 3.000 случајева.

Преминуло је 29 пацијената, док је 506 особа у озбиљном или критичном стању, пренео је АП.

У овој азијској земљи је приметан пораст у озбиљним и смртним случајевима међу старијим људима који су одбили да се вакцинишу или код особа којима је нестало антитела јер су се давно вакцинисали, крајем фебруара.

Засад, званичници нису најавили никакве планове о увођењу строжих мера око социјалног дистанцирања или одлагања отварања школа.

Влада САД купује Фајзерову антиковид пилулу за 10 милиона људи

Америчка фармацеутска компанија “Фајзер” је потписала уговор са владом у Вашингтону вредан 5,29 милијарди долара за испоруку 10 милиона третмана своје антивирусне пилуле за лечење ковида-19 почев од ове године.

Компанија “Фајзер” је пре два дана затражила у САД “зелено светло” за свој лек “паксловид”, наводећи да ће произвести 180.000 третмана до краја следећег месеца и најмање 50 милиона третмана до краја 2022. године.

“Овај обећавајући третман могао би да нам помогне да убрзамо излазак из ове пандемије, нудећи још једно средство за спасавање живота за људе који се разболе од ковида-19”, изјавио је Гзавије Бесера, секретар америчког Министарства здравља.

Орални лек би могао да буде обећавајуће ново оружје у борби против пандемије, јер се може узимати као рани третман код куће како би се спречиле хоспитализације и смртни случајеви због ковида-19.

Компанија је раније овог месеца саопштила да је овај лек смањио за 89 одсто шансе за хоспитализацију или могућност смртног исхода код одраслих у ризику од развоја тешких симптома болести.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here