Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 1.544.900 случајева инфекције коронавирусом. Од последица заразе преминуо је 13.271 пацијент.

Према последњем пресеку, у Србији је регистровано још 12.159 случајева заразе коронавирусом, од 24.192 тестирана узорка. Од последица заразе преминуле су још 32 особе.

На болничком лечењу налази се 2.841 пацијент, од којих су 115 на респиратору, наводи се на сајту covid19.rs.

Редовииспред ковид амбуланти се не смањују, а стручњаци упозоравају да би почетак другог полугодишта могао повећати број инфицирaне деце, јер се омикрон брзо шири.

Координатор пунктова за вакцинацију на Београдском сајму и тржним центрима Зоран Бекић рекао је за РТС да уколико дође до погоршања епидемијске ситуације, планираће се и отварање ковид система на Сајму.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић истакао је да пандемија још није прошла и да је сада присутна флурона, мешавина коронавируса и грипа.

Упозорио је да велики број људи са омикроном прође без симптома, али да старији, невакцинисани и хронични болесници имају тешку клиничку слику.

Поновио је да ће једино вакцинација спречити ширење вируса и да ће се епидемија зауставити када довољан број грађана прими вакцину.

У Пчињском округу још 394 заражених, у болници 46 пацијената

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, у Пчињском округу је на коронавирус тестирано 629 особа. Анализе су показале да су 394 лица заражена коронавирусом.

Од тог броја 245 је из Врања, 38 из Бујановца, 37 из Владичиног Хана, 30 из Сурдулице, 20 из Трговишта и по 12 из Босилеграда и Прешева.

У ковид болници ЗЦ Врање хоспитализовано је 46 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је 29 на кисеонику.

Током протеклог дана на болничко лечење примљено је пет пацијената, а отпуштена два.

Почела школска година у Јагодини, у среду тачна ситуација о броју заражених

Мирослав Вељковић, директор Гимназије “Светозар Марковић” у Јагодини рекао је за РТС да су епидемијске мере као и раније, с тим што у новембру и децембру није било дељења ученика у групе, није било друге фазе.

Говорећи о томе да ли ученици носе маске и ко их контролише, Вељковић каже да их контролишу наставници и Управа школе.

Подвлачи да их опомињу стално. Било је дана када ниједан ученик није био заражен у децембру, а сада је ситуација другачија.

Управа школе је током викенда извршила анкету са разредним старешинама да они изврше са својим одељењима каква је ситуација са ђацима.

“Подаци су произвољни, неко каже број ученика, неко не каже, у среду ћемо имати тачну ситуацију када видимо тачно стање, има заражених, има их у изолацији”, каже Вељковић.

Што се тиче запослених, Вељковић указује да је четири наставника одсутно, два радника у администрацији и једна помоћна радница.

“Из сата у сат се мења ситуација, не знамо како ће се завршити ова недеља”, рекао је директор.

“Спроводимо мере како каже Министарство просвете, мислим да ћемо успети да брзо савладамо ову пошаст”, каже Вељковић.

У болници у Новом Пазару 55 хоспитализованих

Доктор Шефадил Спахић из Завода за јавно здравље у Новом Пазару рекао је да се у болници у том граду налази 55 хоспитализованих пацијената због коронавируса.

“Немамо увид колико је пацијената у приватним ординацијама и колико је на кућном лечењу”, истакао је доктори апеловао на све који имају симптоме да се јаве ковид систему,

Упозорио је да не узимају антибиотике на своју руку јер они не лече вирусне инфекције.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here