Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Иако је, захваљујући мерама, епидемијска ситуација нешто боља, нема места опуштању – поручују стручњаци. Пооштрена је и контрола епидемијских мера у градском превозу па је казна за неношење маске у јавном превозу 5.000 динара. Број вакцинисаних се повећава, а грађани ће од петка на порталу е-Управе моћи да преузму дигиталне зелене цертификате који су компатибилни са правилима Европске уније.

Епидемиолог и члан Кризног штаба, доктор Предраг Кон, рекао је за РТС да су увођење ковид пропусница и продужен школски распуст дали резултате, па се сада “мало лакше дише”, али да без вакцинације, као дугорочног решења, нема изласка из епидемије.

“Школе су сада кренуле с радом, па ће за десетак дана поново кренути циркулација вируса у школама и повећаће се број заражених, али је питање да ли ће се повећати до нивоа какав је био”, каже доктор Кон.

Истиче да следи и низ епидемиолошки неповољних догађаја – “црни петак”, славе, прославе Нове године. Ипак, каже да је оптимиста када је реч о следећој години и нада се да се вирус неће више драстично мењати, али да ће бројке поново расти када се прелије пандемија из суседних земаља.

Други стручњаци опет указују да ће ускоро бити много теже и да ће цела наредна година бити тешка.

Пооштрена је контрола епидемијских мера у градском превозу. Казна за неношење маске у јавном превозу је 5.000 динара.

Број вакцинисаних се на срећу ипак повећава. Милион и двеста петнаест хиљада људи у Србији примило је и трећу дозу. Морамо приметити да смо још далеко од колективног имунитета.

Грађани Србије ће од петка на порталу е-Управе моћи да преузму дигиталне зелене цертификате који су компатибилни са правилима ЕУ.

У Златиборском округу 302 пацијента, на респираторима 20 људи

Током јучерашњег дана у ковид амбулантама ужичког Здравственог центра прегледано је 1.349 пацијената, у болнице је примљено 28 пацијената, отпуштена су 24, док су на терапији у дневној болници 143 пацијента.

У болницама су укупно хоспитализоване 302 особе, међу којима је на распиратору 20 људи (15 у Ужицу, троје у Пријепољу и по једно у Прибоју и Пожеги).

У Пчињском округу 69 новозаражених

Према најновијим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, на коронавирус претходног дана тестиране су 442 особе са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 69 особа заражено коронавирусом.

Од овог броја 32 су из Врања, 10 из Сурдулице, по осам из Бујановца и Трговишта, по пет из Владичиног Хана и Босилеграда и један из Прешева.

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављена су 254 прегледа, од чега је 100 првих.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 87 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је на кисеонику 55 пацијената. На болничко лечење примљено је 11 пацијената, а отпуштено је седам особа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here