Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Епидемијска ситуација је и даље тешка иако је број оболелих привидно нижи. Отуда, стручњаци упозоравају да треба поштовати препоручене мере како предстојећи епидемиолошки изазови не би довели до значајног пораста броја оболелих, како се то већ дешава у више земаља.

Према последњим подацима у Србији су потврђена 1.933 нова случаја коронавируса од 15.857 тестираних узорака.

Борбу са ковидом изгубило је још 11 особа. Од почетка епидемије у Србији је од последица ковида преминуло 15.779 људи.

У болницама широм Србије налазе се 702 пацијента, од којих је 37 најтеже оболелих на респираторима.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је за РТС да имамо благ пад новооболелих, али да успоравање активности вируса иде спорије него што се мислило да ће ићи на почетку месеца. Кон упозорава да нам предстоје избори као велики епидемиолошки изазов.

“Имамо епидемиолошки изазов у наредном периоду, а то су избори. Надам се да ће да се носе маске и поштују мере. То је ризичан моменат када ће велики број људи бити у контакту и треба се заштитити”, нагласио је Кон.

Епидемиолог додаје и да нам предстоје ускршњи празници, а католички Ускрс је раније у односу на православни, тако да ће наши људи из оних земаља где је вирус веома активан кренути ка Србији.

Забрињавају вести из Италије која бележи три пута више новозаражених него претходног дана.

У Италији је регистровано 99.457 новозаражених, три пута више у односу на претходни дан када је број новозаражених од коронавируса износио 30.710, саопштило је италијанско Министарство здравља. И број преминулих је порастао на 177 са јучерашњих 95. Тешка ситуација је и даље у Немачкој и Аустрији.

Немачки министар здравља Карл Лаутербах изјавио је на састанку министара здравља у Бриселу да ће предложити да Европска унија препоручи четврту дозу вакцине против ковида-19 особама старијим од 60 година.

Министар здравља је указујући на податке из Израела, нагласио да је неопходно хитно донети препоруку како би се смањио ризик од смрти услед инфекције, преноси Ројтерс.

У Пчињском округу 19 новозаражених

Према најновијим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, у Пчињском округу је потврђен коронавирус код још 19 особа од тестираних 260.

Највише новоинфицираних, 9 је из Врања, а по 5 их је из Сурдулице и Владичиног Хана.

У ковид болници хоспитализовано је 12 пацијената, од којих је 5 на кисеонику.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here