1. 01. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 382.285 особа, а забележено је 3.868 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

Да је ситуација и даље забрињавајућа потврђује да је у Србији, због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 4.718 пацијената смештено у болницама, док се 165 особа налази на респираторима.

Према последњем пресеку, у последња 24 сата, још 19 пацијената је преминулo од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 1.483 особе, од 9.434 тестираних. Број новозаражених је и даље веома велики. Тим пре јер треба констатовати да је и узорак на који се примењује примењује број новозаражених мањи него доскора коришћени, па када би се бројектовао на укупан број људи, онда би констатовали да је број новозаражених вишеструко већи. Самим тим и опасност од ширења ковида 19. је и даље огромна и зато се препоруке стручњака морају стриктно уважавати, да би се тај тренд наставио. У овом тренутку веома је важна и акција која се води која се тиче вакцинисања.

Велико интересовање за вакцинацију

Велико је интересовање за вакцинацију, али то није разлог за опуштање, наглашавају епидемиолози. До сада је вакцинисано више од 170.000 грађана.

Србија је тренутно четврта у Европи по стопи вакцинације у односу на број становника, а девета у свету, рекао је председник Александар Вучић.

Шеф Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Марјан Ивануша оценио је да је тренутна епидемиолошка ситуација пуно боља него што је била у децембру прошле године, али да још увек велики број новозаражених на дневном нивоу и да пацијенти још увек умиру.

“Треба се и даље придржавати мера – маска, дистанца, хигијена. Сада имамо и нову наду, а то је вакцина. Надам се да ћемо за неколико месеци да се вратимо полако нормалном животу”, рекао је Ивануша.

Први дан без преминулих у КЦ Крагујевац после три месеца

Директор КЦ Крагујевац Предраг Саздановић рекао је за РТС да у дану за нама, после три месеца, нема преминулих од ковида-19 у КЦ Крагујевац.

Тренутно се лeчи око 130 пацијената, од којих је 35 у тешком стању.

Додао је да је, од почетка епидемије, коронавирусом било заражено 654 запослених, што је око 20 одсто укупно запослених, а један лекар је преминуо.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here