Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Од почетка пандемије у Србији је регистровано укупно 715.913 случајева заразе коронавирусом. Од последица ковида 19 преминуло је 7.010 пацијената, показују подаци са сајта covid19.rs. Тестиране су 4.353.024 особе. На болничком лечењу налазе се 334 пацијента, од којих је 18 на респиратору.

Епидемијска ситуација у Србији је боља. Број новозаражених и преминулих од последица ковида 19 и оних на респираторима је и даље забрињавајући.

Вакцинација се спроводи на више од 220 пунктова широм земље. Стручњаци позивају грађане, посебно младе, да се вакцинишу, истичући да су они одлучујућа карика у борби са коронавирусом.

Према последњем пресеку, у Србији су регистрована 72 нова случаја коронавируса, међу 9.249 тестираних узорака. Од ковида 19 преминуло је још шест особа.

У Моравичком округу осам нових случајева, хоспитализовано шест пацијената

На ковид одељењима у оквиру Опште болнице Чачак је 6 пацијенатa, нема пацијената у респираторном центру.

У протекла 24 часа био је један пријем, а отпуста није било.

Од 163 узорка из Чачка, позитивних је седам, од 20 из Горњег Милановца, позитивних нема, од осам узорака из Лучана, позитиван је један, а од 21 узорка из Ивањице, позитивних нема. Укупно осам позитивних од 212 узорака.

Јуче је вакцинисано укупно 177 особа, првом дозом 47 људи, а 130 их је примило другу дозу вакцине.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак било је 16 прегледа због симптома ковид инфекције, од чега 11 првих прегледа.

Без нових случајева у Пчињском округу

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, на ковид 19 тестирана су 193 узорка из Пчињског округа, ниједан није позитиван на коронавирус. 

Брзо тестирање на ковид 19 на Аеродрому “Никола Тесла”

На Аеродрому “Никола Тесла” у Београду отворен је центар за тестирање на коронавирус. Ова услуга доступна је 24 часа дневно.

Уплата за тестирање може се извршити на шалтеру Поште Србије, који се налази у приземљу Терминала 1. Пошта ради, сваког дана у недељи, 24 часа дневно”.

После уплате одлази се на регистрациони пункт, а затим се обавља узорковање за антигенски или пи-си-ар тест.

Цена за антигенски тест износи 3.500 динара, а за пи-си-ар 9.000 динара и иста је за домаће и стране држављане.

Резултати антигенских тестова доступни су 60 минута од узимање бриса, а  пи-си-ара 120 минута. Издају се двојезично – на српском и енглеском језику и шаљу се на имејл адресу путника.

У Београду ревакцинисано више од 50 одсто грађана

У Београду је обе дозе вакцине против коронавируса примилио више од 50 одсто и очекује да ће до краја дана бити више од 700.000 ревакцинисаних на територији Београда.

Подаци показују да је Београд озбиљно приступио имунизацији и да су се грађани одазвали позиву.

Очекује се да ће бити вакцинисано скоро 52,5 одсто имунизованих и да ће до краја јуна прву дозу вакцине примити још 20.000 грађана и да ће се достићи циљ – 750.000 вакцинисаних у престоници.

Српски држављани могу лакше да путују у Аустрију

Аустрија је Србију уврстила међу безбедне земље у вези с пандемијом коронавируса, што ће српским држављанима омогућити да лакше путују у ту земљу.

Нова уредба Министарства здравља Аустрије сутра ступа на снагу.

Путници из Србије у Холандију могу без теста и карантина

Путници из Србије, као и из Албаније, Северне Македоније, САД, Либана и Тајвана, од 24. јуна могу да уђу у Холандију без икаквих ограничења, јавља сајт Шенген-виза.инфо.

Како наводи, то значи да путници из ових шест земаља, укључујући туристе, неће морати да покажу тест на коронавирус нити потврду о вакцинацији, а неће морати ни да иду у карантин, преноси Танјуг.

Одлуку је објавила Влада Холандије, по препоруци Савета ЕУ да се наведене државе додају да листу ЕУ епидемијски безбедних земаља трећег света, чијим грађанима би требало дозволити путовања у ЕУ која се не сматрају неопходим.

Међутим, они који долазе у Холандију авионом мораће да попуне изјаву о здравственом стању, коју неке авио-компаније дозвољавају да се попуни у дигиталном формату када се путник пријави на лет.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here