20.12. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 296.528 особа, а забележено је 2.632 смртних случајева. На респираторима се тренутно налази 326 особа, показују подаци са сајта covid19.rs. Лекари упозоравају да су болнице пуне и да је број пријема и даље већи од броја отпуста.

Према последњем пресеку, у Србији су од последица ковида-19 преминуле 52 особе. Коронавирус је регистрован код још 3.888 особа, од 12.578 тестираних.

Директорка Института за јавно здравље “Батут” Верица Јовановић наводи за РТС да су болнице претрпане, да се у њима лечи више од 9.500 ковид пацијената, и да је број пријема и даље већи од броја отпуста. Истиче да су кључне мере и даље прекид контаката, дистанца и ношење маски, а имунизација која је пред нама се појављује као спас.

Руководилац нове ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић сматра да је коронавирус мутирао и оцењује да је, по динамици и тежини клиничке слике, овај трећи талас најтежи, пре свега због велике трансмисије вируса. Као клиничар са вишедеценијским искуством, мислим да је вирус мутирао, пре свега због већег степена преносивости с човека на човека и због тежих облика клиничких слика у односу на први талас болести, рекла је Аџић Вукичевић за Блиц.

Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је данас да је приметан благи пад броја новозаражених корона вирусом, али је упозорио да је здравствени систем и даље пренапрегнут. Др Тиодоровић је поручио онима који долазе у Србију да се понашају као у државама из којих долазе, Аустрији, Немачкој, где су на снази врло строге мере. Истакао је да се медицински део Кризног штаба залагао да се тест за улазак у земљу уведе и раније.

Да је епидемиолошка ситуација у Србији итекако озбиљна сведоче и извештаји са терена:

Јанковић: Интензивна нега у КЦ Ниш на ивици максималних капацитета

Интензивна нега ковид болнице Клиничког центра Ниш је под константним притиском већ девет месеци, а посебно у овом трећем пику епидемије коронавируса када је готово сваког дана на ивици максималних капацитета, изјавио је директор Клинике за анестезију и интензивну терапију Клиничког центра у Нишу Радмило Јанковић.

“То је тренутно једна од најкомплекснијих и највећих једница интензивне неге у ковид систему, чији је максимални капацитет око 70 кревета за лечење најтежих пацијената”, рекао је Јанковић за Пинк.

Навео је да је интензвина нега, нарочито у овом трећем пику епидемије, готово сваког дана на “ивици максималних капацитета” и да тренутно има више од 60 пацијената, од којих је 11 из Ниша, док су остали из Јагодине, Прешева, Гњилана, Грачанице, Косовске Митровице, Кладова…

“И даље траје борба за људске животе, нарочито оних најтеже оболелих. Јако је тешко и не стиче се утисак да ситуација попушта, али немамо тренд повећања и надамо се да ће се то задржати”, рекао је Јанковић.

У Врању хоспитализовано 125 пацијената

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 165 прегледа, а укупан број првих прегледа је 79.

Узоркована је крв код 115 пацијената и сачињено 109 РТГ плућа. Такође, урађена су 82 антигенска теста, од којих је 31 позитиван. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 45 пацијената.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 125 пацијената. Од тог броја 114 је позитивно на коронавирус.

Са бронхопнеумонијом је 120 пацијената, на кисеонику 56. На болничко лечење примљено је осам пацијената, док је 13 отпуштено на кућно лечење.

Тренутно је у ковид болницама ЗЦ Врање 35 слободних постеља, саопштавају из градског штаба за ванредне ситуације.

Болнички капацитети у Чачку попуњени до максимума, на респираторима девет пацијената

У Чачку су болнички капацитети попуњени до максимума.

Према јучерашњој информацијама у општој болници у Чачку је заузето 200 постеља. У респираторном центру је 18 пацијената са тешком клиничком сликом од којих је девет на респираторима.

Директор Завода за јавно здравље у Чачку др Аксентије Тошић каже да у чачанској и милановачкој болници нема значајног пада броја пријема.

“За сваког пацијента је борба да се нађе адекватно место. У томе нам помажу капацитети у Плавој хали. Она је један резервни капацитет који нам значи безмало колико и болница”, истиче Тошић.

Отвара се ковид болница у Крушевцу, 500 постеља за смештај пацијената

Данас се отвара нова ковид болница у Крушевцу чија је изградња трајала четири месеца.Болница са 12.500 квадрата има 500 постеља. За четири месеца, на делу локације војног комплекса “Расина” никли су дијагностички центар, интензивна нега са 150 лежајева и полуинтензивна за смештај 350 пацијената оболелих од ковида.

Пре неколико дана стигли су и здравствени радници. Они који су добили посао, али и лекари специјалисти Клиничког Центра Ниш, под чијом ће ингеренцијом радити Ковид болница у Крушевцу. Искусне колеге из Ниша уз подршку запослених у Општој болници Крушевац обучавали су младе лекаре и медицинско особље.

Посао у новој болници добило је 126 лекара, осам фармацеута, 507 медицинских сестара, техничара и немедицинских радника.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here