Mesto za reklamu
  1. 11 2020.

Од почетка пандемије у Србији је од вируса ковид-19 оболело укупно 92.375, а преминуло 1.054 особа. Према последњим подацима, у Србији је коронавирус потврђен код још 4.994 особе од тестираних 17.645. Од последица заразе преминула су 24 пацијената.

Ванредно је у Војводини, ново жариште у Рашкој. Најтеже је у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Ваљеву и Нишу.

У Србији је од синоћ почела примена нових мера у сузбијању ширења коронавируса – од 21 час до 5 ујутру забрањен је рад угоститељских објеката, кафића, ноћних клубова, ресторана, али и тржних центара и продавница.

У Београду и другим градовима на улицама је ноћас било полиције више него обично, као и комуналне полиције.

Комунални милицајац Бојан Бркановић рекао је, пошто су обишли улице Страхињића Бана и Скадарлијску, да су се угоститељи максимално придржавали дозвољеног радног времена до 21 час.

У неколико локала затекли су само особље које је сређивало објекат.

“Према извештајима са терена, остали угоститељски објекти такође поштују мере. При томе напомињем посебно објекте на води, популарне сплавове, који се прдржавају прописаног радног времена”; рекао је Бркановић.

Министар Златибор Лончар је, јуче, након састанка са директорима ковид болница, навео да расте број прегледа у ковид амбулантама у целој земљи, као и број оних који остају на болничком лечењу.

Лончар је рекао да је у Београду у последња 24 сата обављено 5.600 прегледа.

У КЦВ је тренутно хоспитализован 301 пацијент, од којих је 19 у јединици интензивне терапије на махничкој вентилацији, рекла је за РТС директорка КЦВ Едита Стокић.

Рекла је да је оборен неславни рекорд по потрошњи кисеоника, пошто је потрошено 7,5 тона.

Имунолог Срђа Јанковић рекао је за РТС да ће раст заражених моћи да се ублажи ако доследно спроводимо мере.

Весна Миољевић, епидемиолог КЦС рекла је да је све више оболелих и да бројке говоре за себе.

Др Предраг Кон, члан Кризног штаба, је упозорио да је здравствени систем на ивици опстанка и апеловао на све, поготово младе, на поштовање мера. Упитан за евентуално увођење нових мера, каже да уколико се све мере спроводе, да ћемо имати резултат.

“Причати о томе шта би могло још, тешко да има шта више. Окупљања су дозвољена до петоро људи, што значи да је апсолутно свако окупљање забрањено”, наводи Кон, који сматра да полицијски час још није потребан.

Др Кон каже да је сигуран да ће нове мере дати ефекта. “Питање је само колико ће се то видети у цифрама, због тога што је вирус већ продро у породице. То је суштина”, наводи Кон.

Вирус је ушао у породице и ту се не препознаје, додаје он. “Поготово млади људи имају релативно благе симптоме и тек се препознаје када почну да оболевају старији и то је тренутна ситуација”, напомиње Кон.

Оно што је јако битно у овом тренутку, како је поручио, јесте да се што пре схвати када се има нека тегоба у породици да се то што пре испита.

У Клиничком центру у Нишу је 235 пацијената, већина њих је у врло тешком стању. На механичкој вентилацији је њих 12. Током јучерашњег дана потврђен је 331 случај.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже за РТС да је ситуација врло озбиљна и да се укупна ситуација у Србији може оценити као ванредна.

“Већ је иза нас далеко несигурна и неповољна, значи да ћемо од данас па наредних дана, верујем до краја недеље, имати стални прилив нових болесника”, истакако је Тиодоровић.

Податак који све мора да забрине, како је додао, је да је ноћас умро млад човек из Ниша, 1975. годиште, што значи да су и млади угрожени. Преминуо је и пацијент из Лесковца, 1970. годиште.

“Траје страшна битка за животе из минута у минут”, поручује Тиодоровић.

Др Драгош Стојановић, директор КБЦ “Земун”, каже за РТС да је велики број тешких пацијената и додаје да су интензивне неге скоро пуне са 60 оболелих.

И Специјална болница за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи данас улази у ковид систем. Директор болнице Александар Јокић рекао је за РТС да је обезбеђен објекат са 86 кревета, у којем ће радити 10 лекара, 16 медицинских сестара, хигијеничари и физиотерапеути.

Они ће имати помоћ троје лекара интерниста који ће доћи из Опште болнице у Лозници.

Ситуација је веома забрињавајућа и како ће се даље развијати добрим делом зависи од спровођења обавезних и препоручених мера, са поруком да је у интересу свих нас да се доследно спроводе.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here