Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

У Србији је од почетка епидемије тестиран 4.858.071 узорак, регистровано је 736.313 случајева заразе, званично су пријављена 7.183 смртна исхода од ковид-19, а стопа смртности је 0,98 одсто.

Према послдњем пресеку од последица инфекције коронавирусом у Србији је преминуло шесторо људи, тестирано је 12.818 узорака и потврђено 1.497 нових случајева заразе.

На болничком лечењу су 894 пацијента, а 30 их је на респираторима.

Неколико дана узастопно више од хиљаду новозаражених коронавирусом – озбиљан сигнал да епидемијска ситуација у Србији клизи у неповољну.

Вакцинација трећом дозом препорука је за све грађане којима је прошло 6 месеци од примања друге дозе.

У домове здравља и на Београдски сајам већ долазе заинтересовани за трећу дозу, који су претходно добили обавештење од Е-управе. Надлежни подсећају да самоиницијативно не би требало да се долази на те пунктове.

Члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да би у току ове недеље морала да буде одржана седница Кризног штаба. “Не могу ништа да тврдим, али очекујем да хоће”, додао је Кон.

На питање које мере би сада могле да успоре ширење вируса, Кон каже да нема важније мере од вакцинације.

“Имамо ситуацију да смо успорили и истовремено имамо и погоршање и догађаје који су епидемиолошки врло лоши, а то је повратак туриста и почетак школске године и формирање колектива свих, чак и великих радних, и у таквој ситуацији имунизација је апсолутно на првом месту”, поручује Кон.

Проф. др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је за РТС да већина оних који су примили две дозе још има довољну количину имунитета, али да је сада прилика да још више ојачају имунитет.

Напомиње да у популацији од 12. до 17. године је вакцинисан само један проценат, а од 18. до 30. нешто мало мање од 10 одсто.

Проф. др Тања Јовановић, вирусолог, чланица Кризног штаба указује да су клиничке студије показале да су вакцине врло ефикасне и против нових варијанти, али да је потребна много већа количина антитела да бисмо неутралисали вирус.

Шеклер: Комбинације вакцина су добре, ја експериментишем

Вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер изјавио је дa досадашња истраживања у свету показују да су, када је реч о трећој дози вакцине против коронавируса, поједине комбинације различитих вакцина показале добре резултате, као и да и сам експрементише са дозама.

“На ову тему има доста података из Турске где су људима давани ‘синоварк’, кинеска инактивисана вакцина, али са нешто слабијим параметрима од Синофарма. Код великог броја људи су коришћене две дозе ове вакцине и једна доза Фајзера што се показало као добра комбинација”, рекао је он за ТВ Пинк.

Према његовим речима, и једна кинеска публикацију је показала да две инактивисане кинеске вакцине у комбинацији са једном дозом Фајзерове вакцине, дају сасвим пристојну заштиту.

Навео је и да су аргентински научници комбиновали две дозе “синофарма” са једним “спутњиком” што је, такође, дало добре резултате.

Шеклер је истакао да је решио да и сам, са пријатељима, већином лекарима, спроведе експеремент како би и имао резултате неког испитивања на које може да се ослони.

“Испробаћу прво на себи. Јуче сам, после две кинеске, као трећу дозу примио ‘спутњик’, неколико доктора пријатеља ће такође примити разне комбинације па ћемо након неколико недеља када урадимо анализе крви видети шта смо добили”, објаснио је Шеклер.

До краја године први резултати студије о обиму инфекције коронавирусом

До краја године добићемо прве резултате студије Градског завода за јавно здравље Београда и Медицинског факултета о обиму инфекције коронавирусом, колико је заиста људи оболело, односно било болесно од ковида.

Уколико се доследно поштују мере, ризици од већег заражавања на фестивалима се могу контролисати, каже докторка Невенка Павловић, начелник епидемилологије и микробиологије и заменик директора Градског завода за јавно здравље Београда.

Пчињски округ, још 64 случајева заразе

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 305 тестираних узорака из Пчињског округа, 64 су позитивна на коронавирус.

Од тог броја 30 је из Прешева, 11 из Врања, 7 из Бујановца, 5 из Владичиног Хана, 8 из Сурдулице и 3 из Трговишта.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here