Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 830.884 особе, а забележен је 7.601 смртни случај. Проценат смртности је 0,91 одсто. На болничком лечењу налази се 3.211 пацијената од којих је 156 на респиратору, показују подаци са сајта covid19.rs.

Епидемијска ситуација у Србији је све сложенија, расте број заражених и преминулих, али и број пацијената на болничком лечењу и респиратору.

Лекари понављају да је једини излаз из епидемије вакцинација, а надлежни подсећају да ће се строже примењивати актуелне мере.

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон рекао је за РТС да бисмо следеће недеље могли да имамо преко 8.000 нових случајева дневно и да се искрено нада да ће ковид пропуснице бити уведене.

Члан Кризног штаба је навео да они који не желе да се вакцинишу ослањају се на измишљотине.

“Потпуно је нејасно зашто ми не прихватамо оружје које имамо у рукама и нејасно је зашто не можемо да схватимо да је то одлучивање да скинемо маске и да се веселимо потпуно погрешно. Треба да се ради на томе. Што се тиче деце, не очекујем да ће бити промене. Међутим, хоћу да останем упамћен, да се зна да је вакцинација деце излаз из ове ситуације, без обзира на то што ће бити огроман број противника”, нагласио је Кон.

У Србију је стигла нова количина супстанце за производњу вакцине “спутњик В” на Институту Торлак. Стигло је 600 литара супстанце, што је довољно за производњу око милион доза вакцине.

Србија је од ЕУ добила 26 возила специјализованих за превоз вакцина и тимова за вакцинацију. Добиће их 24 завода и института. Возила садрже сет за давање кисеоника, замрзивач за транспорт вакцина на ниским температурама.

У Пчињском округу ситуација тешка и забрињавајућа

У Пчињском округу повећава се број оболелих и хоспитализованих пацијената од коронвируса.

Епидемиолошка ситуација је оцењена као изразито неповољна, тешка и забрињавајућа.

Доктор Слађан Станковић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању рекао је за РТС да су низак проценат вакцинисаних, затим олабављене мере, годишњи одмори, концерти допринели убрзаном порасту порасту оболелих.

Према његовим речима највише оболева радно спосбно становништво, али и ученици.

Здравствени систем у Врању је преоптерећен, у болницима су 122 пацијента, упозорио је доктор.

До јуче је оболело 29 ученика, а највише њих је заражено у контактима ван школе, у кафићима, ресторанима, каже доктор Станковић.

Сви они су са блажом клиничком сликом, наводи доктор Станковић и истиче да је сада најважније спречити оболевање старијих особа и уз све мере смањити окупљања и блиске контаке, јер вирус показује велику снагу.

Прокупље, повећава се број одељења која прелазе на онлајн наставу

Рекордан број заражених у последњих шест месеци бележи се ових дана у Прокупљу и Куршумлији.

У Прокупљу је од почетка недеље у просеку обављано 350 прегледа дневно у ковид амбуланти. Од тог броја, скоро сваки трећи је позитиван.

U току јучерашњег дана тестирано је 140-оро деце и 206 одраслих особа, а позитивно на коронавирус било је 96.

Због неповољне епидемијске ситуације и све већег броја оболелих ученика, али и наставника и професора, повећава се и број одељења у прокупачким школама која прелазе на онлајн наставу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here