1. 01. 2021.

Коронавирус је до сада у Србији потврђен код 363.924 особе, а од последица заразе преминуло је 3.639 људи. У болницама је више од 5.500 људи, а на респираторима 189 пацијената.

Према последњим подацима, коронавирусом су у Србији заражене још 2.142 особе, а борбу са ковидом изгубило је још 29 људи.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да се ситуација са ковидом 19 побољшава и није више ванредна, али је и даље нестабилна и несигурна. Додао је да неће бити организованог дочека Српске нове године и да су постојеће мере продужене зато што дају резултате.

И директор Инфективне клинике др Горан Стевановић каже да је ситуација коначно стабилизована, али да захтева и даље опрез.

Навео је да се од београдских болница из ковид система у своју редовну функцију враћају Институт за реуматологију, као и Институт за ортопедију “Бањица”, који је посебно значајан с обзиром на временске услове.

Скоро 110.000 грађана за непуних 36 сати путем портала е-Управе изразило је интересовање за вакцинацију. Половина пријављених је из Београда, а 30 одсто грађана жели да прими било коју вакцину. Очекује се да старији од 75 година буду позовани до краја недеље.

Српско лекарско друштво позвало је грађане да прихвате вакцинацију било којом од вакцина коју одобри Агенција за лекове Републике Србије, уз поруку да су потпуно уверени да се епидемија може најбрже сузбити вакцинацијом.

Коју вакцину изабрати

Потпуно је свеједно коју ћемо вакцину примити јер имунитет који се развија после вакцинације је потпуно идентичан назависно од тога да ли се ради о једном или другом типу вакцине, наводи за РТС др Тања Јовановић, вирусолог са Медицинског факултета у Београду.

Докторка Тања Јовановић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навела да су у Србији тренутно регистроване две вакцине – Фајзерова и руска спутњик, али да је, без обзира о којој се вакцини ради ефекат вакцинације идентичан, пружа нам могућност заштите од сусрета са вирусом и инфекција.

Преносимо и епидемиолошкуслику из Србије, са терена:

Златиборски округ, за здравствене раднике још 370 доза Фајзерове вакцине

У седам ковид болница и стационара у Златиборском округу смештено је 365 пацијената, од тога 10 на респираторима.

У здравствене установе у округу стигло је још 370 доза Фајзерових вакцина за здравствене раднике.

Још 80 новооболелих у Шумадијском округу

Према подацима Института за јавно здравље у Крагујеввцу, синоћ до 20 часова тестирано је 359 особа, а коронавирус потврђен је код још њих 80 из Шумадијског округа.

Највише из Крагујевца 64, из Арандјеловца 7, Баточине 4, Тополе 3, док је из Лапова и Кнића, новозаражена још по једна особа.

У ковид болницама у Врању 134 пацијента

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 166 прегледа, од којих је 70 првих. Узоркована је крв код 96 пацијената и сачињено је 88 РТГ плућа.

Урађена су 4 пи-си-ар теста и 77 антигенских тестова, од којих су 34 позитивна. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 33 пацијента.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализована су 134 пацијента. Од тог броја 111 је позитивно на коронавирус. Са бронхопнеумонијом су 123 пацијента, на кисеонику 59.

На болничко лечење примљено је 15 пацијената, док су 4 отпуштена. Тренутно је у ковид болницама у Врању 26 слободних постеља, подаци су градског штаба за ванредне ситуације.

Болница Меркур није више у ковид систему

Специјална болница за лечење и рехабилитацију “Меркур” у Врњачкој Бањи није више у режиму Ковид болнице и од 18. јануара почеће нормално да прима пацијенте, саопштила је та установа.

Како се наводи, очекује се долазак великог броја дијабетичара који у 2020. години нису стигли на уобичајени третман у Врњачкој Бањи док је болница била у ковид режиму.

Последњи пацијенти оболели од ковида-19 отпуштени су 8. јануара, а у болници се тренутно ради дезинфекција простора по препорукама кризног штаба.

Запослени у болници ће, по плану имунизације Министарства здравља имати могућност вакцинације у првом кругу, а део радника већ је примио прву дозу вакцине.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here