Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је урађено 6.526.611 тестова и регистровано укупно 1.201.080, заражених, а званично је евидентирано 10.655 умрлих. Стопа смртности је 0,89 одсто.

У Србији је у последња 24 сата преминуло још 60 особа, а најтежих пацијената који су на респираторима је 281. Регистровано је 3.998 нових случајева коронавируса, али је узорак био значајно смањен – тестирано је само 15.175 људи. И ако упоредимо са узорком од пре недељу дана, јер је званично речено да тако треба правити упоредива поређења, онда видимо да је 04. 11. 2021. узорак био чак 22.552, односно да је сада тестирано мање чак 7.377 људи. Узгред, ни тада узорак није био на висини, јер смо у последње време тестирали и више од 10 хиљада људи него јуче. Отуда је извесно да је број заражених у односу на узорак и даље веома забрињавајући, јер судећи по свим осталим показатељима ситуација је више него озбиљна, а масовна окупљања су без посебне контроле настављена. Да подсетимо и да је број стварно заражених увек неколико пута већи од броја тестираних.

Званичници ипак кажу да је епидемијска ситуација у земљи и даље тешка и подсећају да је вакцинисање нада да се ситуација промени и позивају грађане да приме једну од пет доступних вакцина. Иако се број вакцинисаних повећава, ипак треба приметити да смо још далеко од колективног имунитета.

Отуда је поред апела за вакцинисање, које нико озбиљан не спори, у овом тренутку можда још важније, како медицинска струка континуирано истиче, значај спровођења заштитних мера за неодговорне појединце, које без примена санкција тешко можемо приволити да чине оно што је цивилизацијски чин – заштита ближњих и окружења.

Подаци из више европских земаља више него опомињу да морамо заштити савесне и одговорне.

Скоро 30 европских земаља пријављује скок броја оболелих за најмање 10 одсто. Из Светске здравствене организације најављују да је због појаве нових сојева вируса могућа годишња модификација вакцина.

Највећи број заражених имају Русија, Велика Британија, Турска и Немачка.

Средњошколци у Београду, Великом Градишту и Нишу, од понедељка наставу похађају по комбинованом моделу.

У Пчињском округу 66 нових случајева заразе

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на коронавирус тестирано је 337 људи са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 66 особа заражено.

Од овог броја 39 је из Врања, 12 из Бујановца, шест из Владичиног Хана, пет из Сурдулице, три из Трговишта и један из Босилеграда.

У ковид болницама Здравственог центра у Врању хоспитализовано је 107 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док су на кисеонику 62 пацијента.

На болничко лечење примљено је осам пацијената, а отпуштено је шест, док је један транспортован у Крушевац.

У ковид амбуланти током јучерашњег дана обављена су 234 прегледа, од чега 73 прва.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here