Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Епидемијска ситуација је тешка, а судећи по стању у многим европским државама где се припремају мере поновног затварања граница, онда је интерес многих да лично повећају одговорност како би се заштитили од последица опасног вируса, односно нових сојева, који су већ стигли и до нас, али их нисмо још регистровали. Истина пар последњих дана је регистрован број новооболелих, али је то између осталог и последица знатно смањеног броја тестираних. Добра је вест да је повећан број вакцинисаних, али морамо нагласити да смо још далеко од колективног имунитета.

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 6.509 пацијената на болничком лечењу. На респираторима се, према јучерашњем пресеку, налази  274 најтежих пацијената. Број преминулих је за нијансу мањи него претходних дана, али је чињеница да се тај број већ данима врти око броја 60, што је свакако огромна бројка.

Медицинска заједница широм света спроводи истраживања и клиничка испитивања, како би се становништво заштитило и излечило од ковида-19.

Пулмологија ужичког здравственог центра први пут је укључена у израду студије у трећој фази тестирања новог лека, и резултати о његовој ефикасности су кажу задовољавајући.

Клинички је тестиран лек на бази моноклонских антитела, у терапији особа са позитивним пи-си-ар тестом, са благом, умереном формом ковида-19 у раној фази, а које су, због гојазности, старости, или одређених хроничних обољења у великом ризику од прогресије болести.

Нажалост, лек против ковида још не постоји, а истраживачи света покушавају да од постојећих лекова пронађу оне који би нас шитили и од ковида. Постојећа решења само помажу у лечењу, као саставни део све чешће нових протокола. Наравно, само се великим трудом могу пронаћи боља решења, а на нама је да придржавањем обавезних и препоручених мера помогнемо себи и окружењу.

У ковид болницама у Врању 94 пацијента

Према новим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, претходног дана тестирано је 359 особа са територије Пчињског округа.

Анализе су показале да је 68 особа заражено коронавирусом. Од овог броја 41 је из Врања, 8 из Сурдулице, по 6 из Бујановца и Владичиног Хана, по 3 из Трговишта и Босилеграда и један из Прешева.

У ковид амбуланти АТД у Врању током јучерашњег дана обављено је 236 прегледа, од чега 77 првих. Такође, урађена су 4 брза и 86 антигенских тестова. Од тога 32 су позитивна на коронавирус.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализована су 94 пацијента, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је на кисеонику 58 пацијената. На болничко лечење примљено је 5 пацијената, а отпуштено је 18, саопштавају из те установе.

 “Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here