Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

У Србији је од почетка епидемије коронавирус потврђен код 577.120 људи, а од последица заразе преминуло је 5.114 особа. Хоспитализовано је 6.713 људи, а на респираторима је 241 пацијент, наводи се на сајту covid19.rs.

У Србији је према последњем пресеку регистровано 5.225 случајева коронавируса, од којих је највећи број у Београду – 1.451, а следе Ниш са 342 и Нови Сад са 269 новооболелих. Од последица ковида 19 преминуло је 39 особа.

Расте и број хоспитализованих – тренутно се на болничком лечењу налази 6.713 пацијената, од којих је 241 на респираторима. Лекари упозоравају да су клиничке слике све теже, да расте број прикључених на респиратор.

“Епидемијска ситуација у Србији је озбиљна, али може да се види да је дошло до успоравања броја нових случаја који се сада одржава на високом нивоу”, рекао је за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Говорећи о процесу вакцинације, Предраг Кон је рекао да паралелно са мерама спречавања контаката мора да се убрза имунизација.

Нагласио је да је број имуних људи у Србији, којима је прошло две недеље од друге дозе, више од 600.000.

Председник Србије Александар Вучић каже да је ситуација са епидемијом коронавируса тешка и зато је нагласио значај вакцинације што већег броја људи, а очекује велике испоруке вакцина у наредним данима и недељама, и “Фазјерове” и кинеске “Синофарм вакцине”.

“Шта год радили, ситуација нам је тешка, али морате да разумете људе, годину дана живота им је узела корона, посебно младима”, рекао је Вучић и навео да млади чекају да наставе нормално да живе.

Навео је да људи заражени коронавирусом имају тешке слике и да умиру, и да је зато важно да се вакцинишу.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек позвао је све студенте да се вакцинишу и нагласио да треба да знају да до стерилитета не доводи вакцина већ последице које изазива коронавирус.

“Требају нам здраве породице, репродукција и повећање наталитета, а свеукупно здравље очуваћемо само уз помоћ вакцине”, рекао је Ђерлек.

Сви заинтересовани грађани могу да искажу интересовање за вакцинисање против ковида 19 позивањем броја 0800 222 334 и преко преко портала е-Управе на коме су доступне и нове услуге везане за вакцинисање – “пропуштен термин за вакцинацију” и “потврда о вакцинацији”.

Уколико је неко био спречен да дође на вакцинацију и пропустио је свој термин, једноставним попуњавањем упитника може поднети захтев за добијање новог термина.

Данас и сутра вакцинација привредника из региона у Нишу

У Србију данас и сутра на вакцинацију долази више од 6.000 привредника и запослених у предузећима Републике Српске, Северне Македоније, Албаније и Црне Горе.

То је резултат сарадње Коморског инвестиционог форума Западног Балкана са Владом и Привредном комором Србије, које су обезбедиле 10.000 вакцина. Запослени из региона биће вакцинисани у Београду и Нишу.

Првобитно је најављен долазак 1.500 привредника из Северне Македоније, али доћи ће и више, јер је велико интересовање.

Проф. др Милорад Јеркан, директор Дома здравља Ниш каже да је обезбеђено 1.600 вакцина и да сматра да ће данас и сутра апликовати све вакцине.

“Обезбеђена је вакцина ‘Астра-Зенека‘ за све привреднике који ће доћи”, наводи Јеркан.

Већ су каже, почеле да долазе групе из Северне Македоније.

“Они имају полицијски час од 10 сати, тако да до тада морају да се врате. Вакцинација је већ почела, ради се на 10 места, тако да мислим да ћемо веома брзо и коректно одрадити цео посао”; казао је Јеркан.

Организовали су се, напомиње, добро.

“Није то велики број мислим да ћемо то са великим успехом да урадимо. Ради десет екипа, а има још пет које су у резервном саставу”, истакао је Јеркан.

До сада је вакцинисано око 65.000 Нишлија, а другу дозу примило је другу дозу око 45.000 – 28 одсто житеља Ниша оримило је прву дозу вакцине.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here