Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Од почетка пандемије у Србији је од вируса ковид-19 оболело 97.988, а преминуло 1.081 особа. Само у уторак и среду имали смо укупно 10.607 новозаражених, колико смо имали укупно за прва три месеца епидемије.

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од ковида 19 преминуло 27 особа. Потврђено је 5.613 нових случајева заразе коронавирусом. У болницама је 5.317 људи, а на респиратору 182 пацијента.

Епидемиолози упозоравају да је ситуацијa веома озбиљна и да је вирус већ продро у породице.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да епидемија обара црне рекорде и истиче да очекује да се у наредних пет до седам дана број заражених и повећа.

Најкритичнији је Београд али се епидемија раширила и на север земље и скоро да нема града који није захваћен.

Нова седница Кризног штаба, поводом актуелне епидемиолошке ситуације, биће одржана у петак.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да уколико не дође до смиривања ситуације неће се чекати 1. децембар како би се разговарало о доношењу нових мера.

Преносимо и епидемиолошко стање са терена:

Још 1.275 случајева у Војводини

Током претходног дана у Војводини је регистровано 1.275 нових случајева, саопштио је Институт за јавно здравље Војводине, што је за 157 више у односу на јуче.

Највише новооболелих је у Новом Саду 459, што је за 50 више у односу на јучерашње податке.

Институт ситуацију у 35 општина оцењује као ванредну, а у осталим као “изразито неповољну са тенденцијом погоршања у ванредну.”

Нови Сад ове седмице редовно бележи више од 400 заражених дневно, као и све већи број прегледа у ковид амбуланти на Новом насељу, где је у предходна 24 сата прегледано 707 пацијената, што је просек од почетка ове седмице.

Броја активних случајева у Војводини је око 10.000, а највише их је у Новом Саду скоро половина од овог броја.

У КЦ Војводине, на шест клиника, тренутно се лечи 311, а у Војној болници у Петроварадину 15 пацијената.

Оболели из Војводине примају се и у 12 других ковид болница широм покрајине, а број хоспитализованих је преко хиљаду.

У Земуну и на Палилули током ноћи прегледано 205 пацијената

Само у две ковид амбуланте у Београду, y Земуну и на Палулули, током ноћи је прегледано 205 пацијената.

За 24 сата у ове две амбуланте прегледано је укупно више од 1.300 особа са симптомима ковида-19.

У Смедереву у болници 120 пацијената

У смедеревској цовид болници “Свети Лука”, тренутно се на лечењу налази 120 пацијената. Чак три четвтрине пацијената је транспортовано из других градова.

Клиничка слика хоспитализованих је средње тешка и тешка. На респиратору се налази 12 особа.

Из болнице нам је потврђено да је у тој установи оболело између 10 и 12 здравствених радника. Тренутно у тој болници има места за још десетак пацијената.

У ковид болници “Стефан Високи” у Смедеревској Паланци, хоспитализовано је 60 особа, њих 25 је из других градова. На неинвазивној механичкој вентилацији се налази пет пацијената.

У овој установи, за ковид пацијенте, одвојено је 100 кревета.

За три дана попуњени капацитети бање Селтерс

Селтерс бања из Младеновца три дана је у ковид систему, а капацитети од 180 постеља већ су попуњени, рекла је за ТВ Пинк директорка тог рехабилитационог центра Снежана Костић.

Навела је да су иза њих две тешке ноћи када су имали више од 50 пријема пацијената са упалама плућа изазваних коронавирусом.

“Морам да кажем да ми не збрињавамо најтеже пацијенте јер немамо јединице интензивне неге. Имамо пацијенте на кисеоничкој терапији. Најтеже пацијенте шаљемо у болнице у Смедереву, Смедеревској Паланци или у Београд”, рекла је Костићева.

Пацијенти који нису заражени коронавирусом, а требало је да дођу у Селтерс бању на рехабилитацију, упућују се у остале РХ центре Сланкамен, Русанду, Рибарску бању…

Упитана да упореди тежину болести пацијената који су стизали код њих у претходном таласу и сада, она је рекла да су данас клиничке слике пацијената неупоредиво теже.

У Врању 35 пацијената на респиратору

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализовано је 78 пацијената, од којих је 56 позитивно на коронавирус.

Са бронхопнеумонијом је 75 пацијената, на кисеонику 35.

Примљено је седам пацијената, а отпуштено пет. Међу хоспитализованима нема деце. Тренутан број слободних постеља је 72, саопштава градски штаб.

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 198 прегледа. Од тога укупан број првих прегледа је 110.

Узоркована је крв код 133 пацијента и сачињено је 127 РТГ плућа. Такође, урађена су 102 пи-си-ар и 77 брзих тестова, а дијагностикована је бронхопнеумонија код 33 пацијента.

Петоро на респиратору у ужичкој болници

У ужичкој Општој болници хоспитализовано је 15 пацијената позитивних и сумњивих на ковид-19, 13 је на интезивној нези, од којих је петоро на респиратору, саопштила је ПР Здравственог центра Ужице Данијела Васиљевић.

У току јучерашњег дана у ужичкој болници било је смештено још троје пацијената позитивних и сумњивих на корону.

Васиљевићeва је навела да је у привременој ковид болници у Крчагову 135 пацијената, седморо више него јуче.

Цела болница у Лесковцу у ковид систему

Лесковачка општа болница комплетно је у ковид систему, рекао је за РТС директор болнице Небојша Димитријевић.

Додаје да имају између 10 и 12 респиратора, наводећи да неће бити потребе да се пацијенти шаљу у Ниш, осим у случају када не може да им се пружи адекватна нега.

Тренутно је у болници 71 пацијент, а пре 10 дана било их је 15, рекао је директор болнице.

Према последњим подацима, У Јабланичком округу има 67 новооболелих. Од почетка месеца 395, половина је из Лесковца.

Ако гледамо број заражених у односу на број становника, најтеже је у Власотинцу, где је пре седам дана проглашена ванредна ситуација.

Заражено 45 здравствених радника Института “Бањица”

Директор Института Бањица Зоран Башчаревић каже за РТС да је у претходном таласу коронавируса током лета било 30 заражених радника Института, а сада их је 45.

То се, каже, страшно одражава на интензитет рада, с обзиром на то да Институт није у ковид систему и бави се редовним радом. Посебно је тешко због анестезиолога, јер се од 18 њих располаже са само деветоро, каже Башчаревић.

Институт је два пута до сада био о ковид режиму, а Башчаревић се нада да у овом таласу неће бити потребе.

“Око 500 трауматизованих пацијената недељно се прегледа, од тога 50 се прими, 30 оперише. Сваког дана 8-9 оперативних програма… То ће много недостајати ако Бањица буде приморана да уђе у ковид систем. Надамо се да ће систем издржати још ових пар недеља, а ми ћемо наставити да радимо оно што радимо сваки дан”, навео је директор Бањице.

Према његовим речима, ова година је много другачија од 2019.

“У просеку смо радили нешто више од 1.000 операција месечно, укупно око 13.000, сада још немамо 4.000, а сада је готово крај 11. месеца. Збрињавамо све пацијенте који су тешки малигни пацијенти и то смо успели некако да постигнемо и доведемо у редовно стање”, рекао је Башчаревић.

У Крушевцу хоспитализовано 87 пацијената

Према последњим подацима, у Расинском округу има 98 новозаражених.

Највише у Крушевцу – 42. Александровцу 25, Трстенику 15.

Једна особа је преминула.

У болници је хоспитализовано 87 пацијената.

Алармантна ситуација у Ваљеву, слободно још 10 места у болници

Расте број оболелих од ковида-19 и у Колубарском округу. Према последњем извештају Завода за јавно здравље, у читавом округу регистровано је 197 нових случајева, од тога 113 из Ваљева.

Забрињава чињеница да болница има 115 места, а остало је слободно око кисеоничких 10 места.

Др Зоран Ђурић, директор болнице, указује да није само ствар у томе да ли се капацитети могу проширити, већ да је за то потребан и кадар и кисеоничка терапија.

“У Ваљеву је ситуација алармантна, зато сви треба да се уозбиљимо и придржавамо епидемиолошких мера и да помогнемо сами себи и здравственом систему да не би дошло до његовог колапса”, рекао је Ћирић.

Указао је да је Дом здравља прва баријера где се врши тријажа и одређује терапија.

“На кућној изолацији се налази преко 1.000 људи, само и 10 одсто да се погорша, они би дошли на хоспитално лечење”, навео је директор болнице.

Ситуацију у Ваљеву погоршава и чињеница да је 56 лекара и медицинских сестара болнице оболело, а још 11 је у кућној изолацији.

Др Ђурић каже да је јако тешко прерасподелити особље у таквој ситуацији.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here