Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Од почетка епидемије у Србији су регистрована 1.031.283 случаја коронавируса, а преминуло је 8.946 особа. Проценат смртности је 0,87 одсто. Укупно је тестирано 5.943.113 узорака.

У Србији је у последња 24 сата потврђено 6.786 нових случајева коронавируса од 22.710 тестираних узорака.

На то да је епидемијска ситуација у нашој земљи и даље веома озбиљна, упозорава и податак да у највећој ковид болници у земљи, у Батајници, више нема места.

И даље је најважнија порука лекара – поштујте превентивне мере и наравно вакцинишите се. Број невакцинисаних је у нашој земљи веома висок и извесно је да се колективни имунитет неће скоро постићи. Зато су обавешне мере заштите на којима инсистира медицинска струка можда најзначајније, а већин се понаша као да је време ковида иза нас.

За поштовање превентивних мера није довољан само апел званичника државе. Државе има и обавезу да штити своје грађане од неодговорних појединаца, који се оглушују и о законске мере, које превиђају и санкције. Нажалост, државни званичници су најодговорнији за неспровођене законских мера, па су и одговорни за велики број умрлих, јер законске мере нису спроводили на очекивани начин. Старо је правило да се закон неће ни спроводити, ако нема санкција и да нема правих мера без спровођења санкција, које они који их заслужују морају да запамте, како их не би поново кршили.

Министарство здравља саопштило је да грађани на број телефона 064 88 11 405, путем апликације Вибер, могу да пријаве лекаре који пацијентима не препоручују вакцинацију, без јасног, оправданог и конкретно наведеног медицинског разлога.

Све неправилности које буду достављене преко овог броја наћи ће се пред Судом части Лекарске коморе Србије, односно, против наведених лекара биће поднете пријаве за угрожавање живота и здравља грађана, саопштава Министарство.

Држава је и овом приликом одговорност пребацила на друге и то на лекаре који су иначе преоптерећени послом. Треба подсетити да постоје инструменти који су у ингеренцији државе и који могу да буду и ефикаснији.

У Србију је стигла нова количина “Фајзерове” вакцине – 121.680 доза. Свих вакцина има довољно, јер једино свеобухватнијом имунизацијом вирус може да се стави под контролу.

У чачанској болници хоспитализована 143 пацијента, један на респиратору

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализована су 143 пацијента. У респираторном центру смештено је 15 пацијената, од тога је један пацијент на респиратору.

Од последица заразе преминуле су три особе – једна из Лучана и две из Чачка.

У протекла 24 часа на болничко лечење примљено је 13 пацијената, а отпуштено је пет. Један пацијент је транспортован за Београд.

На педијатрији су хоспитализована два детета, позитивна на коронавирус, на гинекологији две позитивне труднице и три пацијента на хирургији у изолацији.

Од 375 узорака из Чачка позитивних је 113, из Горњег Милановца од 83 узорка позитивних је 38, из Лучана од 45 узорака позитивних је 14 и из Ивањице од 54 узорка позитивних је 13. Укупно 178 позитивних од 557 узорака у Моравичком округу.

Током јучерашњег дана вакцинисана су 323 лица, од тога 69 лица је примило прву дозу, 50 лица је ревакцинисано, а 204 лица су примила трећу дозу вакцине.

За последња 24 часа у пријемно – тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције била су 153 прегледа, од чега 79 првих прегледа.

У Мачванском округу 242 новозаражене особе

На подручју Мачванског округа потврђена су још 242 случаја коронавируса. Највише случајева заразе је у Шапцу 117, затим следе Лозница 45, Богатић 20, Владимирци 19, Коцељева 16, Љубовија 10, Мали Зворник 8 и Крупањ 7.

Укупан број активно оболелих у Мачванском округу је 4.400.

Златиборски округ – хоспитализована 443 пацијента, на респираторима 23 особе

У болницама ужичког Здравственог центра су 443 ковид пацијента, међу којима је 23 на респиратору.

У ковид амбулантама јуче је прегледано 1.806 пацијената, 41 је примљен у болницу, а отпуштено је 47 пацијената.

У Пчињском округу 129 нових случајева заразе

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на коронавирус тестирано је 478 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 129 људи заражено коронавирусом.

Од овог броја, 67 је из Врања, 23 из Сурдулице, 14 из Владичиног Хана, 12 из Бујановца, 9 из Трговишта, 3 из Босилеграда и 1 из Прешева.

У ковид болницама Здравственог центра у Врању је 120 пацијената, на кисеонику 67.

Примљено је 10 пацијената, отпуштено 8, а један је превезен у Крушевац.

Одлучено како ће се настава одвијати од понедељка

Тим за праћење и координисање превентивних мера у раду школа oдлучио је који ће се модел наставе примењивати наредне недеље.

Други модел организације, односно комбинована настава, од понедељка у средњим школама на територији три локалнe самоуправe: Београд, Врњачка Бања и Шабац.

Одлучено како ће се настава одржавати од понедељка

Тим за праћење и координисање превентивних мера у раду школа oдлучио је који ће се модел наставе примењивати наредне недеље.

Други модел организације, односно комбинована настава, од понедељка у средњим школама на територији три локалнe самоуправe: Београд, Врњачка Бања и Шабац.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here