1. 01. 2021.

У Србији су од почетка епидемије регистрована 392.354 случаја инфекције коронавирусом, а од последица ковида 19 преминуле су 3.983 особе. На болничком лечењу је 4.119 особа – показују подаци са сајта covid19.rs.

Према последњим информацијама, коронавирус је у Србији потврђен код још 1.717 особа, а преминуло је 18 људи. На респираторима је 158 болесника.

На јучерашњој седници Кризног штаба одлучено је да све постојеће мере и даље остају на снази.

“Нема никаквог попуштања епидемиолошких мера”, рекла је после седнице Кризног штаба министарка рада Дарија Кисић Тепавчевић. Додала је да је одлука донета на основу сагледавања учесталости оболевања и умирања. Како је рекла, последњих дана се бележи стабилнија епидемијска ситуација него раније, али је број оболелих и даље висок.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је за РТС да су животи људи у време пандемије најважнији, али да је важна и привреда која на одређени начин одржава животе, посредством здравственог система и да се зато мора водити рачуна и о једној и о другој страни.

“Као лекар сам за нијансу опрезнији према укидању мера, али неке од наших главних карактеристика протеклих 10 месеци јесу флексибилност, баланс и правовремено доношење одлука”, рекао је градоначелник.

Наставља се имунизација широм земље, а нови контингент са 40.000 доза руске вакцине “спутњик В” стигао је јуче у Србију.

До сада је у нашој земљи вакцинисано 430.759 грађана, а директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић рекла је да и вакцинисани морају бити на опрезу јер је могуће заражавање након прве дозе.

Павле Зелић из Агенције за медицинска средства и лекове навео је за РТС да је до сада у Србији Агенција забележила 62 нежељене реакције после вакцинације грађана.

Како истиче, тај број не звучи страшно, али показује да Агенција пажљиво прати шта се дешава. Од тог броја, 35 реакција је на “Фајзерову” вакцину, 26 на “Синофармову” и једна на “спутњик В”.

Додаје да је реч углавном о локалним реакцијама на месту примене, као што су бол, оток или црвенило, а све то је очекивано.

Србија у европском врху по броју вакцинисаних

По броју вакцинисаних на милион становника, Србија се налази у европском врху. Прва је Велика Британија која има 123.287 вакцинисаних на милион становника, док се Србија налази на другом месту са 64.277 вакцинисаних на милион становника, саопштила је Влада Србије. Следе Малта, Исланд и Данска.

Када је реч о броју вакцинисаних на 100 становника, Велика Британија је прва са 12,33 вакцинисане особе, на другом месту је Србија са 6,43; следе Малта, Исланд и Данска.

У окружењу, по броју вакцинисаних на милион становника, Србија је прва, док се Словенија налази на другом месту. Следе Румунија, Мађарска, Хрватска и Бугарска.

На Београдском сајму у току је вакцинација запослених у градским установама социјалне заштите

На Београдском сајму у току је вакцинација запослених у градским установама социјалне заштите. Репортер РТС-а јавља да вакцинација протиче одлично.

До сада је, наводи, закључно са јучерашњим даном, вакцинисано у Београду преко 100.000 људи, жена и мушкараца.

“Направили смо кол-центар преко ког позивамо старије од 65 година. Ми смо за ове две недеље позвали око 87.000, а скоро 28.000 смо пријавили за вакцинацију уз њихову сагласност. То су људи који нису гледали вести, који се нису пријавили преко е-Управе”, наводи Горан Весић. И додаје да су до сада преко 1.500 људи превезли до места за вакцинацију.

“То су они који су тешко покретни. То је наш посао, да сваки Београђанин или Београђанка се вакцинише и нико од њих не сме да остане без вакцине”, истиче Весић.

Ту су и припадници МУП-а који ће такође бити вакцинисани.

У Расинском округу вакцинисано више од 15.000 људи

У Расинском округу у претходних десет дана вакцинсано је 15.500 људи. У току је ревакцинација здравствених радника.

Директорка Дома здравља Крушевац др Марина Костић каже за РТС да ће се масовна вакцинација ће наставити у понедељак, јер је у целој Србији слободан викенд за масовну вакцинацију.

“Примаћемо старије од 70 година без пријаве. Приоритет имају здравствени радници”, каже Костићева.

Има, додаје, довољно вакцина.

“Имамо ‘Синофарм’ вакцину кинеску, највећи број људи се вакцинисао том вакцином. А здравствени радници сада врше ревакцинацију ‘Фајзеровом’ вакцином”, истиче Костићева.

Очекује се, каже, и вакцинација на сеоском подручју. На терену су и мобилни тимови који вакцинишу оне који не могу да сами дођу на вакцинисање.

У Панчеву до сада вакцинисано 3.400 људи, имунизација се наставља у понедељак

У Панчеву је до сада вакцинисано око 3.400 људи, а у Јужном Банату 12.400, што је око четири одсто укупног броја становника.

Директор Дома здравља у Панчеву, доктор Стојан Вишекруна, каже да је прва битка са коронавирусом успешно добијена.

“Све добијене количине вакцина су потрошене, тако да данас и сутра имамо паузу и даље крећемо у битку од понедељка”, рекао је Вишекруна и додао да су први део вакцинације успешно завршили.

Када је реч о имунизацији људи са села, каже да они за сада сви долазе на вакцинални пункт у Дому здравља, а ако буде потребно слаће и мобилне екипе на терен.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here