Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 899.485 особа, а забележено је 7.966 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

Вирус је, према последњем пресеку, потврђен код још 6.462 особе, а тестирано је 21.290 људи. Од последица заразе преминуло је још 40 особа.

Од почетка недеље корона је однела 196 живота. Ковид-амбуланте су под све већи мпритиском.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да је држава на време обезбедила велики број вакцина које стоје у магацинима, а да апели које је упутила да се грађани вакцинишу нису уродили плодом, као ни подстицајне мере.

“Није се закаснило са мерама него са вакцинацијом”, рекао је Ђерлек уз констатацију да делта сој напада невакцинисане младе људе и да они морају да схвате да бирају између смрти и вакцине.

У ковид болници у Батајници у последњих пет дана битку са коронавирусом изгубило је петоро младих невакцинисаних, од којих је најстарији имао 26 година, а нису имали придружене болести, изјавила је директорка те здравствене установе Татјана Аџић Вукичевић

Породиља из Пиротског округа (23), која је због компликације са ковидом пре неколико дана порођена царским резом у Универзитетском клиничком центру у Нишу, преминула је јуче након што јој се нагло погоршало стање.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да се број заражене деце мења из сата у сат, да има доста позитивне школске деце и да су по овом што се сада види они озбиљни преносиоци болести.

Нови декан Медицинског факултета у Београду, професор Лазар Давидовић, поручује да су студенти медицине за пример, будући да је међу њима висок проценат вакцинисаних.

Министарство просвете објавило је по којим моделима ће радити школе у Србији у току пете недеље рада.

Пет особа преминуло у Новом Пазару

Према подацима који су данас Штабу за ванредне ситуације доставили Регионални ковид центар Нови Пазар, Дом здравља и ЗЗЈНП 24. септембра примљено је 26 пацијената (Нови Пазар 17, Рашка 7, Тутин 2), а са лечења отпуштено 20.

Није било траnспорта пацијената. На респираторима је 10 особа, на “хај-флоу” апаратима 7. Преминуло је 5 особа из Новог Пазара.

У ковид амбуланти Дома здравља Нови Пазар прегледано је укупно 300 особа (121 први, 179 контролних прегледа).

У Дому здравља урађено је 167 лабораторијских анализа, 129 РТГ-а, 108 брзих антигенских тестова из бриса носа, од чега је 34 позитивно, и 75 пи-си-ар тестова.

На Инфективном одељењу хоспитализован је 31 пацијент, у респираторној јединици 10, на грудном одељењену 21, на ОРЛ-у 26, у Новопазарској бањи 48 и у Интерном одељењу 19.

У Пчињском округу 147 новозаражених

Према новим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, на ковид 19 претходног дана тестирано је 466 особа са територије Пчињског округа.

Анализе су показале да је 147 заражено коронавирусом. Од тог броја 86 је из Врања, 20 из Сурдулице, 18 из Владичиног Хана, 14 из Бујановца, 8 из Трговишта и један из Прешева.

У ковид амбуланти у Врању током претходног дана било је укупно 293 прегледа, од тога су 104 прва. У дечјој ковид амбуланти обављена су 83 прегледа.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализована су 142 пацијента, сви су позитивни на коронавирус и имају упалу плућа.

Примљено је 20 пацијената, отпуштено 9. Била су и два транспорта, за Крушевац и Београд, а два пацијента су преминула у ковид болници у Врању, саопштавају из Здравственог центра.

Ружић: Образовни систем није и неће бити место трансмисије, вирус долази споља

Министар просвете Бранко Ружић каже за РТС да образовни систем није и неће бити место трансмисије, као и да вирус долази споља.

Истиче да је после летњег одмора дошло до пораста броја заражених, али да је добар показатељ што ће наредне недеље дупло мање локалних самоуправа наставу похађати по комбинованом моделу.

“Дугујемо захвалност на одговорности и дисциплини како ученицима тако и наставницима и ваннаставном особљу, као и увек до сада. Мислим да ту показујемо заиста добре резултате”, додао је Ружић.

Брнабић: Још увек на столу тема увођења ковид прописница

Премијерка Ана Брнабић изјавила је у Њујорку да је још увек “на столу” тема о увођењу ковид пропусница у Србији и навела да је у Србији нешто више од 53 одсто популације вакцинисано.

“Још увек је на столу тема ковид пропусница, која се, колико год сам причала и овде у Нјујорку, користи да би се млади мотивисали да се вакцинишу. То није мера која ће нас заштити од заражавања, пошто се можете заразити и напољу, већ је мотивишућа мера. Зато апелујем, молим, верујем у грађанску солидарност”, рекла је Брнабићева одговарајући на питања новинара после обраћања пред Генералном скупштином УН.

Каже да треба да се запитамо које су границе индивидуалне личне слободе и шта она у данашњем свету у овим условима значи, као и да ли треба преиспитати те ствари.

“Немам одговор и то је питање за филозофе и социологе, и човечанство ће се бавити овим питањима. Мислим и ослањам се увек на личну одговрност и озбиљност, на грађанску солидарност. Верујем и даље у разговор, едукацију и апеле, тренутно имамо нешто преко 53 одсто популације која је вакцинисана, у централним градским општинама у Београду већ 77 одсто вакцинисаних, тако треба и у целој Србији”, рекла је она.

Брнабићева је навела да код младих од 18 до 30 година старости има само 21,5 одсто вакцинисаних, што је људски поражавајуће.

“Моји братанци су се вакцинисали, покажите да верујете у то, и да је то безбедно”, поручила је премијерка.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here