Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је коронавирус потврђен код 625.773 особе, а од последица заразе преминуло је 5.537 људи. На болничком лечењу је скоро 7.900 људи, а на респираторима 271 пацијент.

Према последњем пресеку, коронавирусом у Србији је зараженo још 4.398 особа, а борбу са ковидом изгубило је 40 пацијената.

Настављена је имунизација широм Србије, а вакцину против коронавируса је у Рудној Глави примио и председник Александар Вучић. Јуче је стигао и нови контингент “Фајзерових” вакцина.

У свим градовима и општинама у Србији грађани ће без претходне пријаве моћи да се вакцинишу, изјавио је државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек и додао да се очекује да од четвртка буду отворени пунктови за вакцинацију без заказивања.

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије рекао је за РТС да је до сада забележено 736 нежељених реакција на све вакцине.

Истакао је да се сада, када је око 1.200.000 грађана примило другу дозу вакцине, очекује мерљивост ефикасности вакцине против ковида у Србији.

“Међу преминулима нема оних који су два пута вакцинисани. Студије из САД, Израела, Уједињеног Краљевства то показују, показаће се и код нас да вакцине делују и дају ефекат и ово ће се завршити у једном тренутку. У Америци су рекли за 4. јул, ја бих рекао можда за наш највећи празник Видовдан, 28. јуна, да можемо да нађемо неки коначан излаз из ове епидемије”, рекао је Зелић.

Доктор Миланко Шеклер сматра да нема много разлога да се радујемо и да мислимо да је кренуло на боље и да смо преломили.

“Преломићемо оног тренутка када пређемо 55 процената вакцинисаних са обе дозе”, поручио је Шеклер.

Од данас вакцинација без пријаве, организација зависи од локалних самоуправа

Директор Канцеларије за Е-управу Михаило Јовановић каже за РТС да од данас, поред вакцинације након пријављивања преко портала електронске управе и путем контакт центра, све локалне самоуправе односно домови здравља почињу да организују и слободне пунктове, где грађани могу да дођу и да се вакцинишу без икаквог пријављивања.

“То ће зависити од локалне самоуправе до локалне самоуправе и ово је позив њима да обавесте своје грађане како ће се то спроводити. Углавном је то при домовима здравља, али ће бити и много мобилних екипа, јер је потребно и да се оде у свако село или заселак и да се тамо изврши вакцинација”, истиче Јовановић.

Напомиње да се вакцинација без пријаве неће спроводити у великим масовним пунктовима, попут “Белекспо центра” и Сајма. “Ту се људи вакцинишу и даље преко позива, а у мањим домовима здравља биће отворена врата за све грађане”, истакао је Јовановић.

Радојочић: У Београду 25 одсто ревакцинисаних

Градоначелник Београда Зоран Радојичић, који је посетио дом здравља на Вождовцу, истакао је да су се организовали тако да 30 одсто људи ради на вакцинацији, 30 одсто у ковид-амбулантама, а 40 процената ради стари посао.

Истакао је да се на Вождовцу смањује број пацијената и да су блаже клиничке слике.

У Београду је, како је навео, у овом тренутку 25 одсто људи ревакцинисано, док је 10 одсто добило прву дозу.

У Пчињском округу регистровано 119 нових случајева коронавируса

Пчињски округ-према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању од 447 узорака из Пчињског округа, 119 је позитивних на коронавирус.

Од тог броја 61 је из Врања, 9 из Владичиног Хана, 5 из Сурдулице, 14 из Босилеграда, 7 из Прешева, 20 из Бујановца и 3 из Трговишта.

У Чачку 19.000 ревакцинисаних, екипе свакодневно присутне и на терену

На пункту у чачанском Дому културе могу се вакцинисати и они грађани који нису заказали термин.

Александар Пајовић, директор Дома здравља у Чачку каже за РТС да је задовољан одзивом и да у чачанском крају и граду Чачку имунизација протиче по плану.

У самом граду Чачку до сада је укупно вакцинисано са обе дозе 19.000 грађана, а једну дозу је примило 24.000.

“Отворене су амбуланте и на сеоским подручјима, а наше екипе су свакодневно присутне на терену, углавном екипе кућног лечења, тако да је велики број грађана вакцинисан на сеоском подручју, око 800”, наводи Пајовић.

У чачанској болници је више од 160 хоспитализованих пацијената, са тешким клиничким сликама.

У Пироту вакцинисано и ревакцинисано скоро 10.000 људи

Епидемијски ситуација у Пироту и даље је веома неповољна, јер се у последњих десетак дана повећава број новооболелих. Забрињава чињеница да се повећава и број најтежих случајева који су хоспитализовани у пиротској ковид-болници.

Стручњаци апелују да се убрза вакцинација, због чега је отворени пункт за вакцинацију без претходног заказивања

Радован Илић, директор Дома здравља у Пироту каже да не може да буде задовољан као здравствени радник одзивом за вакцинацију, али истиче да је Пирот за нијансу бољи од неких других средина у Србији.

Наводи да је од више од 50 хиљада грађана Пирота вакцинисано и ревакцинисано близу 10.000 људи.

Ових дана биће отворени пунктови за вакцинацију у појединим већим селима.

Није забележена ниједна тешка нежељена реакција на вакцину.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here