Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Од почетка пандемије, у Србији су потврђена укупно 300.062 случаја коронавируса, а укупан број преминулих је 2.686. Нова седница Кризног штаба заказана је за 8.00.

Ситуација са коронавирусом у Србији је и даље озбиљна. Према последњем пресеку, тестирано је  више од 11.000 особа, а оболело је више од 3.500. Преминула су 54 пацијента.

У ковид болницама је број примљених и даље већи од броја отпуштених пацијената. У многим градовима, болнице су пуне.

У Крушевцу је после четири месеца изградње отворена нова ковид болница, друга после Батајнице. Пријем пацијената почиње у јутарњим часовима.

Болница у Крушевцу је споменик будућности и говориће о делима које смо предузели, у кратком и тешком времену за наш народ, рекао је председник Александар Вучић.

Београд је по броју оболелих и даље на првом месту, али су сразмерно величини и многи градови Србије такође угрожени. Истина негде се број новозаражених смањује, јер је мањи и број тестираних, али су подаци и даље забрињавајући.

Примера ради на територији Јабланичког округа, од тестираног 291 узорка, коронавирус је потврђен код 58.  Од тог броја, 42 особе су са територије Лесковца, шест из општине Власотинце, пет из општине Лебане, три из општине Бојник и две из општине Медвеђа.

Докторка Зорана Кулић, епидемиолог ЗЗЈЗ Лесковац рекла је да мере дају резултате, али да сваког тренутка може доћи до погоршања епидемијске ситуације. Према њеним речима и даље је на снази ванредна ситуација, и даље је 200 лица у болницама, тако да је неопходно поштовање мера.  Указала је да је током епидемије највећи број оболелих био међу радним становништвном од 46 до 48 година. Сада се, каже, бележи велики број оболелих у фабрици “Актив” где се дневно разболи по десетак грађана.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да је највећа подршка здравственим радницима до сада то што је већина прославила славу Светог Николе у кругу породице.

Истакао је да медицински део Кризног штаба не подржава попуштање мера и додао да је препоручивао ограничење кретања за Нову годину у периоду од 19 часова до 5 ујутру, али да за сада за то нема потребе.

Страни држављани који долазе у Србију од данас ће морати да имају негативан пи-си-ар тест не старији од 48 сати.

Што се тиче наших држављана који улазе у Србију они ће морати да имају или негативан пи-си-ар тест, не старији од 48 часова или ће морати у обавезан карантин.

Од данас је продужено и радно време биоскопа и позоришта до 21 сат.

Епидемијска ситуација широм Србије је наглашавамо и даље тешка. Лекари истичу да су кључне мере и даље прекид контаката, дистанца и ношење маски, а имунизација која је пред нама се појављује као спас.   

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here