03.12.2020.

У Србији је коронавирус потврђен код још 7.919 особа. Преминулих је 52, а на респиратору 270 болесника. Тестирано је више од 22.000 људи. Епидемиолози поново апелују да је неопходно да се сви придржавамо мера – носимо маску, одржавамо дистанцу и хигијену.

Редови испред ковид амбуланти се не смањују. Због погоршања епидемиолошке ситуације све више градова и општина уводи ванредну ситуацију, а такву одлуку јуче су донеле још три општине Апатин, Кула и Лебане.

Да се ситуација умири, требало би да помогну и нове противепидемијске, рестриктивније мере које ступају на снагу у петак. Много се очекује и од вакцине, а Србија је у последњих неколико дана прави велике кораке и у том смеру.

Компаније “Фајзер”и “Бионтек” предале су Агенцији за лекове и медицинска средства неопходну документацију за регистрацију вакцине у нашој земљи.

Вакцина је добила дозволу за примену у Великој Британији, а Британаци би против коронавируса могли да отпочну вакцинацију већ од следеће недеље. Према последњим подацима, она има учинак од 95 одсто.

Директорка Одељења за здравство Европске инвестиционе банке Фелистијас Ридл рекла је да је “Фајзер-Бионтек” вакцина тестирана на 43.000 пацијената што је, према њеним сазнањима, међу првих десет најмасовнијих испитивања до сада.

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко рекао је да су у току преговори између надлежних институција Русије и Србије о испоруци руске вакцине “Спутњик 5” Србији, као и да у Србију ускоро стиже одређена количина тих вакцина за лабораторијску контролу.

Боцан-Харченко каже да се разматра и могућност да се “Спутњик 5” производи у Србији.

Извештаји са терена и даље потврђују да је ситуација тешка и да се погоршава и да се чине велики напори да се заражени збрину:

КБЦ Земун: Примљено 45 пацијената, исто толико и отпуштених

Директор Клиничко-болничког центра Земун Драгош Стојановић каже да је у протекла 24 часа примљено 45 пацијената, колико је и отпуштено. У КБЦ Земун, који има 360 кревета, има још четири слободна места.

Интензивне неге су скоро пуне са 60 пацијената. Од тога је 24 интубираних, 21 је на неинвазивној вентилацији и пет на хај флоу респирацији, наводи Стојановић.

Додаје да има још 10 пацијената који су веома тешки хируршки, ортопедски или пацијенти на дијализи, који су примљени као ковид позитивни.

Стојановић истиче да су у питању веома тешке клиничке слике, а старосне доби су различите – од 25 до 93 године.

Ноћас су, како напомиње, два пацијента била на покретним респираторима, јер су дошли у исто време. “Велика је борба здравствених радника. Ја више не знам одакле снаге нама свима за све ово”, каже Стојановић.

Краљево – пет смртних случајева, још 238 заражених

Број позитивних на коронавирус у Краљеву приближава се цифри од 5.000. Вирус је ушао у готово све јавне установе, али и домове и породице. Процена је да је број асимптоматских случајева од осам до 10 пута већи.

Епидемиолози сматрају да се Краљево врло брзо приближава цифри од 50 до 60 хиљада заражених, рачунајући и оне асимптоматске случајеве наравно, дакле са онима који и не осећају симптоме болести, што значи да је 50 одсто популације прокужено и да ће вирус све теже налазити пут до осетљивих категорија становништва.

То је за РТС рекао доктор Радован Чеканац, искусан епидемиолог и члан штаба за ванредне ситуације, на основу бројних параметара. Један од основних параметара је и број од 5.000 заражених, односно константан раст новорегистрованих случајева.

Чеканац очекује да ће оваква ситуација потрајати још око 10 дана и да се потом може очекивати мањи број заражених, али очекује и велики притисак на болнице.

“Биће далеко више тежих случајева до краја овог месеца. И нажалост, мислим да ћемо имати још доста преминулих. Највећи број новорегистрованих случајева су очекивани случајеви и случајеви из контаката, јер је вирус ушао у породице. Ја мислим да нема породице где се није проширио на једног, а имамо и читаве породице заражених”, објашњава Чеканац.

У Краљеву је од јуче још 238 лица код којих је доказано присуство вируса. У Општој болници од ковида 19 лече се 72 пацијента, а седам је на интензивној нези. Четири пацијента из Краљева и један пацијент из Врњачке Бање су преминули у протекла 24 часа.

Што се тиче Геронтолошког центра, ситуација у том дому за стара лица се помно прати. До сада је вирус откривен код 28 корисника и девет запослених. Сви пацијенти из Геронтолошког центра који су били у Општој болници на лечењу, њих четворо, отпуштени су са добром општом здравственом сликом.

Седморо преминулих у Нишу

У Нишу расте број заражених из дана у дан. Током јучерашњег дана забележено је више од 250 нових случајева. У Клиничком центру Ниш је хоспитализовано више 350 пацијената, а међу њима нема деце.

У веома тешком стању на респираторима је 15 пацијената. Током јучерашњег дана преминуло је седморо пацијената.

Директор дома здравља у Нишу Милорад Јеркан наводи да дневно обаве у просеку 500 до 600 прегледа, да су тестирања у последње време антигенска и да је позитивних више од 35 одсто.

Истиче да је задовољан ангажманом радника и суграђана, који су веома дисциплиновани.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here