Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 1.484.516 особа, а забележенa су 13.152 смртнa случајa, показују подаци са сајта covid19.rs.

Према последњем пресеку, коронавирус је у Србији потврђен код још 17.318 особа од тестирана 36.434 узорка. У односу на претходни дан када је узорак био скоро 40 хиљада људи, онда се може закључити да је број новооболелих и вечи него јуче. И број умрлих и најтежих пацијената на респираторима је већи од јуче. Од последица заразе преминуло је још 28 људи. Хоспитализовано је 2.619 ковид пацијената, од којих је 112 на респираторима. Очито да се може закључити да је иначе тешка ситуација из дана у дан све тежа и тежа.

Притисак на примарну здравствну заштиту је и даље огроман, будући да је готово сваки други тестирани позитиван на коронавирус – 47,53 одсто.

Директорка Завода за плућне болести др Љиљана Тимотијевић упозорава да омикрон не даје само лакше симпотме и да има пацијената са једностраном или обостраном упалом плућа, који захтевају упућивање у болнице – то су углавном старији пацијенти, који имају придружене болести.

Заменик директорa Института зa мајку и дете Владислав Вукомановић рекао је за РТС да је у тој установи на лечењу 14 ковид позитивне деце. Клиничка слика је углавном лакша него што је била код делта варијанте.

Иако забринутост код родитеља, када је болест деце у питању, увек постоји, Вукомановић истиче да не треба да буде панике.

Одговарајући на питање како ће повратак ђака у школу утицати на епидемијску слику, каже да то зависи и од примене мера.

У Суботици 172 новозаражене особе

Институт за јавно здравље Војводине епидемиолошку ситуацију у северној покрајини оцењује као ванредну. Корона бројке расту и у Суботици.

Број позитивних пацијента се повећава и јуче је било 172 новоинфицирана, што је много више од 50 посто, рекла је за РТС др Елизабета Врана, пулмолог и координаторка Ковид амбуланте Дома здравља у Суботици.

Нагласила је и да расте број прегледа на дневном нивоу и да их је у понедељак било 430, а јуче 480.

“Првих прегледа имамо око 300 а на даље дијагностику у општу болницу шаљемо у просеку око пет пацијената, што се може закључити да се ради о лакшој клиничкој слици. Једино што имамо притисак на примарну здравствену заштиту због великог броја дневних прегледа”, навела је Врана.

Рекла је и да је продужено радно време ковид амбуланти од 7 до 22 часа,  а од следеће седмице биће повећан и број медицинских тимова.

У Панчеву за дан прегледано 920 пацијената, отворена још једна ковид амбуланта

У последње две недеље све више је оболелих Панчеваца због чега се стварају гужве испред ковид амбуланти. У пендељак је оборен рекорд када је прегледано 920 пацијената док је просек  највише 300 до 400 људи.

“Пик смо имали у понедељак и уторак када је било преко 300 позитивних међу тестераним. Отворили смо и другу амбуланту и већ се осећа растерећење. Школски распуст је завршен и  последице распуста постају све видљивије јер се повећава број инфициране деце. Гужве су током читавог дана и апелујем на стрпљење а сви ће бити прегледани и добити све што треба”, рекао је за РТС директор ДЗ у Панчеву Стојан Вишекруна.

У Мачванском округу 685 новозаражених

Према последњим информацијама у Шапцу се бележи благи пад броја новозаражених, али су подаци и даље забрињавајући.

За последња 24 сата у Мачванском округу је 685 новооболелих, од тога 309 у Шапцу.

Кажу да су то углавном пацијенти са блажом клиничком сликом, у средњем животном добу, од 35 до 50 година. У ковид амбуланти прегледа се и до 800 пацијената дневно.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here