Mesto za reklamu

01.07.2021.

Од почетка пандемије, у Србији су регистрована 716.562 случаја коронавируса, међу 4.414.477 тестираних узорака. Од последица ковида 19, преминуло је 7.047 особа. Проценат смртности је 0.98 одсто. На болничком лечењу налазе се 293 пацијента, од којих је 12 на респиратору.

У Србији је према последњем пресеку коронавирус потврђен код још 104 особе од тестираних 8.397 узорака. Од последица заразе преминуле су четири особе.

Највише новооболелих регистровано је у Београду – 27, а двоцифрен број новооболелих потврђен је још у Новом Пазару – 10.

На болничком лечењу се налазе 293 пацијента, а њих 12 је на респиратору.

Стручњаци упозоравају да је ситуација несигурна и апелују на неодлучне да се вакцинишу. Опасност, истичу, није прошла јер се појављују нови сојеви вируса, а да би и јесен дочекали без бојазни потребно је да се што више људи вакцинише.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је Комисија за анализу смртних исхода проузрокованих болешћу ковид 19 утврдила да је 10.356 грађана који су преминули имало симптоме короне или било у контакту са особом која је била позитивна.

Министар је објаснио да се не може рећи да је 10.356 умрло од короне, већ је прецизирао да је њих Комисија убројала на основу позитивних тестова, на основу изјава породица да су били у контакту са позитивним особама или да су имали симптоме короне.

Нова правила за улазак у Аустрију

У Аустрији је од поноћи ступила на снагу нова уредба којом се регулише улазак у земљу, а која предвиђа да се приликом доласка из држава са мањим епидемиолошким ризиком, у које спада и Србија, мора доказати боравак у тој земљи током последњих 10 дана.

Путник на уласку у Аустрију треба да уверљиво докаже надлежним властима да је последњих 10 дана пре путовања боравио само у земљи са ниским епидемиолошким ризиком.Уколико то не може да докаже, Уредба предвиђа да у року од 24 сата мора да се подвргне ковид тестирању.

Такође, свако ко улази у Аустрију са собом мора имати сертификат о вакцинацији или потврду о прележаној корони, односно негативан тест.

Што се сертификата о вакцинацији тиче, признају се све вакцине које је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА) – “Фајзер”, “Модерна”, “Џонсон и Џосон” и “Астра-Зенека”, односно Светска здравствена организација (СЗО) – кинески “Синофарм” и “Синовак”.

То значи да се не признаје сертификат особа које су вакцинисане руском “спутњик В” вакцином.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here