Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је од коронавируса оболело 1.131.819, а умрло је 9.826 особа, објавило је Министарство здравља. Укупно су урађена 6.276.443 теста.

Епидемијска ситуација у Србији је изузетно тешка. Ни после 20 месеци пандемије, корона не посустаје. Све је више преминулих.

У Србији је у последња 24 сата регистровано 6.217 нових случајева коронавируса од 22.574 тестирана узорка.

На то колико је епидемијска ситуација у земљи озбиљна, упозорава и број деце оболеле од ковида 19 са тежом клиничком сликом.

Комбиновани модел наставе од понедељка ће се примењивати у средњим школама у Београду, Нишу, Великом Градишту, Врњачкој Бањи, Кули и Шапцу.

У образовном систему ситуација ипак није алармантна, кажу надлежни, наводећи да је око 5.000 деце школског узраста заражено коронавирусом.

У Крагујевцу дуплиран број вакцинација, благи пад броја новозаражених

У Крагујевцу је благи пад новооболелих. Јутрос је 176 нових случајева заразе.

У протеклих неколико дана се у Крагујевцу највише вакцинисало грађана старости од 25 до 45 година. Статистика каже да је у Крагујевцу вакцинисано 54 одсто грађана.

Др Василије Антић Директор Дома здравља у Крагујевцу каже за РТС да се последњих дана бележи пораст вакцинације млађих особа, од 20 до 50 година.

“Они су најважнији сада јер се највише крећу. До прошле недеље смо имали педесетак, највише 100 првих вакцинација дневно, сада се тај број дуплирао и примећујемо доста млађих”, каже Антић.

Мобилне екипе, каже, иду код непокретних, али и код пацијената који не могу да дођу до Крагујевца.

“Одзив за сада није велики јер смо тек почели, а и до јуна месеца смо велики број грађана по селима вакцинисали. Ова фаза епидемије показује да ће сви доћи у додир с вирусом, а не зна се какав ће бити исход. Један од разлог што је већи број дошао, ми имамо “спутњик” вакцину. Доста младих жели да се вакцинише том вакцином. Доста грађана се вакцинише и “Фајзером”, а популарна је и кинеска вакцина”, додаје Антић.

У једном од ресторана одржађе се у недељу, додаје, вакцинација.

“И угоститељи су хтели да позову младе да се вакцинишу. Свима је јасно да у овој фази епидемије морамо да повећамо обухват вакцинације и заштитимо себе од вируса”, напомиње Антић.

У чачанској болници 147 пацијената, четири на респиратору

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализованo је 147 пацијената. У респираторном центру смештено је 16, од којих су четири на респиратору.

У протекла 24 часа примљено је 19 пацијената, а отпуштено њих 15.

Хоспитализоване су две ковид позитивне породиље на гинекологији, једно ковид позитивно дете на педијатрији и четири особе са повредама налазе се на хирургији у изолацији.

Од последица заразе преминуле су четири особе – две из Чака и по једна из Лучана и Ивањице.

Од 387 узорака из Чачка позитивних је 107, из Горњег Милановца од 135 узорака позитивних је 37, из Лучана од 58 узорака позитивних је 17 и из Ивањице од 88 узорака позитивних је 28. Укупно 189 позитивних од 668 узорака у Моравичком округу.

Током јучерашњег дана вакцинисано је 388 особа, од тога 55 примило је прву дозу, 40 је ревакцинисано, а 293 особе су примиле трећу дозу вакцине.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције била су 144 прегледа, од чега 53 прва прегледа.

У Врању хоспитализовано 118 пацијената, 56 на кисеонику

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19 тестирано је 489 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да су 133 лица заражена коронавирусом. Од овог броја 81 је из Врања, по 18 из Владичиног Хана и Сурдулице, 7 из Бујановца, 5 из Босилеграда и по 2 из Трговишта и Прешева.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је 309 прегледа, од чега је 85 првих. Урађена су три пи-си-ар теста, али и 100 антигенских тестова, од тога 69 је позитивно на коронавирус.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализовано је 118 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је на кисеонику 56 пацијената.

На болничко лечење примљено је 16, а отпуштено четири пацијента.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here