Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је коронавирусом заражено 1.118.905 особа, а 9.698 су преминуле. Проценат смртности је 0,87 одсто. До сада је тестирано укупно 6.230.395 узорака, објављено је на сајту covid19.rs.

Стручњаци истичу да се ковид пожар мора угастити, док поједини сматрају да се окупљања у затвореном морају забранити на бар две недеље.

Председница Националног комитета за имунизацију каже да ће ових дана бити донета одлука да се бустер доза даје након пет, а не шест месеци. Само ће се “Синофармова” вакцина давати четири месеца након друге дозе

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 6.948 особа од тестираних 24.490 узорака. Од последица заразе преминулa су још 64 пацијента.

Од короне се у болницама лечи 6.791 пацијент, од којих је 277 на респираторима.

Иако се број новозаражних одржава на веома високим бројевима, премијерка Ана Брнабић каже да за сада неће бити нових мера против коронавируса, а да се нови састанак Кризног штаба очекује наредне седмице.

“Појачан је инспекцијски надзор, али треба сви да знамо да је вакцинација оно што је одговор на пандемију, а не само мере”, поручила је Брнабићева и додала да полако расте број вакцинисаних, да смо сада прешли 55 одсто и да је то најважније.

Влада Србије прихватила је донацију Пољске од 200.000 доза вакцине против ковида 19 “Spikevax” (под ранијим називом Модерна).

Пункт за вакцинацију на београдском Сајму као и у среду и данас ће радити продужено, до 20 часова. Биће отворен за све запослене у угоститељским објектима којима је за рад потребан ковид сертификат, као и за све бендове и музичке извођаче.

Број новозаражених расте и у државама региона. Светска здравствена организацација саопштила је да је Европа једини континент који бележи повећање броја нових случајева инфекције и смртних исхода услед ковида.

Епидемијска ситуација у Крушевцу забрињавајућа

Током октобра, епидемијска ситуација у Крушевцу и околним општинама је неповољна и забрињавајућа.

У Расинском округу је у претходне три недеље забележен чак 40 пута већи број инфицираних ковидом него у истом периоду прошле године.

Др Марина Костић, директорка Дома здравља у Крушевцу, каже за РТС да се повећава број прегледа у ковид амбулантама и да се на дневном нивоу обави око 450 дневно, од којих је половина првих.

Према њеним речима, погоршава се клиничка слика пацијента, тако да се већи број њих упућује у болнице.

Међутим, радује то што се повећава интересовање за вакцинацију, каже докторка и наводи да је до сада првом дозом вакцинисано 51,2 одсто Крушевљана.

У болници у Лесковцу 173 пацијента

Доктор Небојша Димитријевић, директор Опште болнице у Лесковцу, каже за РТС да је у тој установи тренутно смештено 173 пацијента и да има довољно кисеоничних места.

Капацитети лесковачке болнице само пре три дана били су попуњени, али је један број пацијената пребачен у болнице у Крушевац и Ниш.

Клиничка слика тих пацијента је тешка, а према речима доктора Димитријевића, бележи се и велики број првих прегледа.

Истакао је да више од 90 одсто хоспитализованих пацијената није вакцинисано.

“Што је мањи број вакцинисаних, то је већи број број људи у ковид амбулантама”, рекао је доктор Димитријевић.

Др Јовановић: Гојазна и деца са хроничним обољењима су ризична група

Начелница Педијатрије у Дому здравља Палилуле, др Анета Јовановић каже за РТС да је од прошлог месеца повећан број прегледа у дечијим ковид амбулантама.

На територији београдске општине Палилула дневно буде између 200 и 250 прегледа, а 70 одсто чине деца школског узраста.

“Клиничка слика је углавном лакша”, каже др Јовановић и истиче да су ризична група гојазна и деца са хроничним обољењима.

Радојичић: Ноћас контролисано 536 објеката, од тога 139 угоститељских

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је за РТС да се повећава број вакцинисаних, само је питање је брзине и разлога зашто ће људи да се вакцинишу.

“Био сам више за то да су то рационални разлози а не страх, приближавмао се цифри од милион људи који ће бити потпуно вакцинисани, 250.000 је оних који су добили трећу дозу”, каже Радојичић.

Радојичић је рекао да је комунална иснпекција радила пуно и изнео податак да је ноћас 536 објеката контролисано – од тога 139 угоститељских објеката, 13 тржних центара, 313 малопродајних објеката.

“Што се тиче школа, забрињава ме што имамо децу на респираторима. Можда би била добра пауза у школи да се на тај начим смањи ризик да деца оболевају од тешке форме ковида 19”, истакао је Радојичић.

Музичари и угоститељи могу да приме вакцину на Сајму до 20 сати

Пункт за вакцинацију на Сајму и данас ради до 20 часова, а отворен је за све запослене у угоститељству и за музичке извођаче.

Радно време на овом пункту продужено је јуче, а вакцинација бити омогућена запосленима у угоститељским објектима којима је за рад потребан ковид сертификат, као и члановима бендова и музичким извођачима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here