Mesto za reklamu

01.09.2021.

Широм земље поново гужве испред ковид амбуланти, а са њима и пуније болнице. Од почетка епидемије у Србији су регистрована 762.933 случаја заразе коронавирусом, а од последица ковида 19 преминула су 7.292 оболела. Тестирано је 5.025.390 особа.

Број новозаражених износио је јуче скоро 3.000 људи. У претходна 24 сата умрло је још 14 оболелих од ковида. На болничком лечењу је 1.231 особа, а на респиратору 80 пацијената.

Највећи број новозаражених, више од 700 је у Београду, а више од стотину имају Крагујевац, Нови Сад и Ниш. Следи Нови Пазар са 83 заражених и тек нешто више од 25 одсто вакцинисаних.

Основци и средњошколци од данас су у школским клупама по моделу семафор система. Часови ће трајати 45 минута, а у зависности од епидемијске ситуације мењаће се и модел наставе

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек упозорава да смо са око 52 одсто вакцинисаних далеко од колективног имунитета.

Опуштање и непоштовање мера, каже, продужили су опстанак коронавируса, који је сада мутирао.

Непоштовање мера – без маске и дистанце на свадбама, утакмицама, превозу, тржним центрима, већ данима уназад одражава се и на епидемијску статистику.

Данас почиње већа контрола у јавном превозу и у тржним центрима.

У Пчињском округу 66 нових случајева заразе

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на коронавирус тестиране су 402 особе са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 66 људи заражено.

Од тог броја највише оболелих је у Врању 32, затим Прешеву 12, Бујановцу 11, Владичином Хану осам, Сурдулици два и Босилеграду један.

Нови Пазар – преминуле две особе, на болничком лечењу 149 пацијената

Према подацима који су на данашњи дан Штабу за ванредне ситуације доставили Регионални ковид центар Нови Пазар, Дом здравља и Завод за јавно здравље у том граду, хоспитализовано је 149 особа, а на респиратору је пет пацијената.

Преминуле су две особе – једна из Новог Пазара и једна из Тутина.

На болничко лечење примљено је 39 пацијената (Нови Пазар 24, Тутин 13, Сјеница 1, Црна Гора 1), а на кућно лечење отпуштено 14 људи.

Укупан број прегледа у ковид амбуланти Дома здравља Нови Пазар је 294, од тога 156 првих и 138 контролних прегледа.

Урађена су 122 брза антигенска теста од чега је 69 позитивно, а урађено је и 58 пи-си-ар тестова.

Епидемиолошка ситуација у Новом Пазару и Тутину нестабилна и непредвидива

Комбиновани модел наставе биће примењен у средњим школама у петнаест општина у Србији, а онлајн настава у Тутину. Управо у том делу Србије епидемиолошка ситуација је нестабилна, па је одлучено да новопазарски средњошколци иду по комбиновном моделу.

Мајдa Иковић из Завода за јавно здравље у Новом Пазару каже да је епидемиолошка ситуација у том делу Србије нестабилна, несигурна и непредвидива.

“Имамо повећан број прегледа у ковид амбуланти, у току јучерашњег дана смо имали 377 прегледа од којих је 206 првих. Од 92 послата пи-си-ар узорка, имали смо 41 позитиван, што је 44,1 одсто, што је јако висок проценат”, истиче Иковићева.

Каже да је у болници у Новом Пазару хоспитализовано 149 пацијената, а да пацијенти углавном имају средње тешку клиничку слику.

“Забрињава нас пораст сва три параметра. Чека нас тежак период. Надамо се да ће се народ дозвати памети. Једину светлу тачку видимо у томе што смо у последњих пар дана имали повећан број људи који су примили прву дозу вакцине”, каже Иковићева.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here