Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Од почетка пандемије у Србији је забележено 446.313 случајева коронавируса, а 4.383 особе су преминуле. Проценат смртности је 0,98 одсто. До сада је тестирано 2.888.376 узорака.

У Србији је, према последњем пресеку, од последица ковида 19 преминуло још 17 особа. Од 15.200 тестираних особа, 3.460 је позитивно.

Скоро трећина, односно 1.105 заражених је у Београду. Следе Нови Сад са 198 новозаражених, Ниш са 186, Крагујевац 122, Врање 103.

У болницама се налази 3.776 пацијената, од којих су 152 на респиратору.

На седници Кризног штаба, која је одржана у среду, нису усвојене нове епидемиолошке мере, али је јединствен став да се преко викенда мора нешто предузети, па ће одлука о томе бити донета на наредној седници штаба, у петак, рекао је епидемиолог Предраг Кон.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да бројеви забрињавају.

“Мислим да ће четвртак и петак бити ако не на овом нивоу, онда и више. Не желимо да нам се понови сценарио да се епидемија отме контроли. Вага се борба за здравље и животе, заједно са економском борбом. Борба за живот је број један, али нам треба и новац за ту борбу”, навео је Ђерлек.

Наставља се вакцинација широм земље. Ђерлек наводи да Србија има довољно вакцина.

Наш циљ је да вакцинишемо више од 2,5 милиона људи у Србији, истиче министар здравља Златибор Лончар и наводи да је до сада више од милион људи вакцинисано, од којих је део примио и другу дозу вакцине.

У Пчињском округу још 149 новозаражених

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 396 узорака из Пчињског округа, 149 је позитивно на коронавирус.

Од овог броја 110 је из Врања, 12 из Прешева, по осам из Сурдулице и Владичиног Хана, девет из Бујановца и две особе су из Трговишта.

Расте број новозаражених у Шумадијском округу

Један од округа са нестабилном епидемијском ситуацијом је и Шумадијски округ. Синоћ до 20 часова коронавирус потврђен је код готово 29 одсто од укупног броја тестираних грађана. У ковид амбулантама Дома здравља сада се обави више од 600 прегледа и бележи се пораст броја породичног заражавања.

Највише новоинфицираних је и даље из Крагујевца. Следи Аранђеловац, у којем се бележи пораст броја новозаражених међу школском децом. На срећу то су спорадични случајеви.

“Та деца, односно та одељења,  шаљу се на онлајн наставу и иду у изолацију. На тај начин покушавамо да сузбијемо ширење вируса у свакој школи колико год је то могуће. Али за евентуални прелазак на онлајн наставу морамо да сачекамо препруке Кризног штаба”, рекао је за РТС председник општине Аранђеловац Бојан Радовић.

Повећава се и број пацијената који су на лечењу у Универзитетском клиничком центру у Крагујевцу.

“Имамо их тренутно 190 пацијената на лечењу. Повећавамо поново капацитете – интензивну негу, хоспитални део. Нажалост, трпеће поново пацијенти који нису ковид, Значи и онколошки пацијенти и хронични пацијенти. Максимално ћемо се трудити следеће недеље да оперишемо што више онколошких пацијената, то је наша обавеза. Бојим се да се враћамо на ситзацију с краја новемра, почетка децембра”, каже за РТС директор Универзитеског клиничког центра у Крагујевцу Предраг Саздановић.

Доктор Саздановић апелује на грађане да се стриктно придржавају свих противепидемијских мера и истиче значај вакцинације.

Ружић: Ситуација са ковидом у школама није алармантна

Ситуација у школама, када је реч о броју заражених коронавирусом, није алармантна, изјавио је министар просвете Бранко Ружић.

Истакао је да број заражених у ученика не прелази 0,5 одсто од укупног броја ђака, а број заражених наставника не прелази један одсто од укупног броја.

Ружић је, након обиласка Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, рекао да је до сада вакцинисано 36.000 просветних радника, који су међу приоритетима у имунизацији.

Навео је да и да се на јучерашњој седници Кризног штаба разговарало о епидемиолошкој ситуацији у средњим школама и да ли у њима треба појачати надзор. “Нема утемељења да је образовни систем место ширења коронавируса”, рекао је Ружић.

Говорећи о тренутним жариштинма у Србији, Ружић је навео да локални кризни штабови могу да се обрате школским управама (Министарству просвете), те да се локално пређе на онлајн наставу. “У Кули је одобрено да до 5. марта настава у свим школама буде на даљину, док су се у Врању у понедељак вратили у обичајен систем рада”, рекао је Ружић.

У ковид болницама у Врању хоспитализован 141 пацијент, 65 на кисеонику

Од 396 тестираних узорака на подручју Пчињског округа, 149 је позитивно на коронавирус.

Највећи број и даље је у Врању, и то 110. Данима уназад број новопозитивних у нашем граду је изнад сто.

У Прешеву по последњем пресеку има још 12 позитивних на корону, у Бујановцу 9 у Владичином Хану и Сурдулици по 8, у Трговишту 2 и у Босилеграду нема новозаражених.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је 275 прегледа, од чега је 121 број првих прегледа. Узоркована је крв код 159 пацијената и сачињена 103 РТГ плућа.

Урађена су три пи-си-ар теста и 141 антигенски тест, од којих је 96 позитивно на коронавирус. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 15 пацијената.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализован је 141 пацијент. Од тог броја 128 је позитивно на коронавирус, 127 пацијената је са бронхопнеумонијом, док је на кисеонику 65.

На болничко лечење примљено је 16 пацијената, док је отпуштено 13. Од овог броја, 2 пацијента су упућена на даље лечење у Крушевац и 1 у Сурдулицу.

Тренутно је у ковид болницама ЗЦ Врање 19 слободних постеља, саопштава градски штаб за ванредне ситуације.

У Златиборском округу у болницама 322 пацијента, 15 на респиратору

Тренутно су у Златиборском округу хоспитализована 322 пацијента, међу којима је 15 на респиратору, двоје мање него јуче.

Исти број је примљених и отпуштених – 33, а у дневној болници је 56 пацијената.

У амбулантама ужичког Здравственог центра обављено је укупно 1.174, преко 100 прегледа било је у Ужицу, укупно 427 (ДЗ – 335, ОБ – 92), Ариљу 168 и Пожеги 53.

Србија претекла САД по броју вакцинисаних на милион становника

У Србији је, према најновијим подацима Владе, извршено 1.343.718 вакцинација против коронавируса, а обе дозе вакцине примило је 487.359 грађана.

Према броју вакцинација на милион становника, Србија је друга у Европи, после Велике Британије, а према проценту грађана који су примили обе дозе вакцине прва је у Европи. После Србије су Малта и Румунија.

У свету је Србија на петом месту по броју вакцинација на милион становника, после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије. Са 197.472 вакцинисана на милион становника, Србија је претекла САД, које имају 196.470 вакцинисаних на милион грађана.

Према броју ревакцинација на милион становника у свету, Србија је четврта, после Израела, Уједињених Арапских Емирата и Сејшела.

Србија је убедљиво прва у региону по броју вакцинација на милион становника, а следе Румунија, Мађарска, Словенија и Хрватска.

Србија је на првом месту у региону и према броју ревакцинација на милион становника.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here